Ange ditt sökord

Många mediciner blir betydligt billigare efter årsskiftet.  Foto: Shutterstock

Många mediciner blir betydligt billigare efter årsskiftet. Foto: Shutterstock

Uppgörelse sänker medicinpriserna

Från och med årsskiftet kommer bland annat astmamediciner bli betydligt mycket billigare. 

Annons:

Detta efter en uppgörelse mellan Läkemedelsindustriföreningen (LIF) och regeringen. Prissänkningen omfattar receptbelagda originalläkemedel som omfattas av det offentliga förmånssystemet.

Betydligt billigare

Uppgörelsen innebär att läkemedel som är äldre än 15 år sänks med i genonomsnitt 7,5 procent. Många mediciner blir därmed betydligt billigare efter årsskiftet. 

Eftersom uppgörelsen är relativt färsk håller man fortfarande på att ta fram en detaljerad lista och ett underlag för vilka typer av läkemedel osm ska ingå i överenskommelsen. 

Främst vissa typer av läkemedel

Redan nu kan man se att särskilt vissa typer av läkemedel kommer att omfattas av prissänkningen. Det gäller astmamediciner, blodförtunnande läkemedel, nässprej och ögonläkemedel. 

I uppgörelsen ingår även att priserna på alla receptbelagda mediciner i fortsättningen kommer att sänkas automatiskt 15 år efter att de godkänts.

Regeringen välkomnar uppgörelsen

Till SVT säger Göran Hägglund (KD), socialminister att uppgörelsen är välkommen eftersom Sverige tidigare har hamnar på en hög prisnivå för vissa läkemedel. 

Enligt Socialdepartementets beräkningar kommer prissänkningarna att innebära en besparing på 400 miljoner kronor under 2014. Året efter fördubblas den summan.

Källa: SVT

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: