Ange ditt sökord

 Den nya digitala hälsoplattformen ska fånga upp personer i riskzonen för diabetes typ-2, innan sjukdomen brutit ut. Foto: Health Integrator

Den nya digitala hälsoplattformen ska fånga upp personer i riskzonen för diabetes typ-2, innan sjukdomen brutit ut. Foto: Health Integrator

Unik förebyggande hälsosatsning ska hejda ökningen av typ-2 diabetes

Lagom till världsdiabetesdagen vill vi lyfta att region Stockholm nu tar täten i arbetet för att förebygga diabetes typ-2. Tack vare en ny, preventiv satsning kan personer i riskzonen för diabetes typ-2 fångas upp innan sjukdomen brutit ut. Med hjälp av den digitala hälsoplattformen Health Integrator får personer i riskgruppen stöd av en personlig hälsopedagog och 6 250 kronor att spendera på hälsorelaterade produkter och tjänster. Satsningen finansieras med en unik hälsoobligation, den första i sitt slag.

Annons:

Typ 2-diabetes är en växande global epidemi. Sjukdomen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, njursjukdom och även tidig död, enligt rapporter från WHO. Idag beräknas över 500 000 svenskar ha typ 2-diabetes, och många är i riskzonen.

Läget är allvarligt, men de goda nyheterna är att utvecklingen går att bromsa. Diabetes typ-2 kan förebyggas med förändringar i levnadsvanor – något som Region Stockholm nu valt att satsa på.

–    Region Stockholm är först i världen med en sådan här lösning. Friskvårdssatsningen är början på ett paradigmskifte – samarbetsformerna, den unika finansieringsmodellen och upplägget som utgår från individen och därför skapar förutsättningar för att lyckas förändra levnadsvanor och förebygga sjukdomar, säger Fredrik Söder, VD Health Integrator.

Den nya friskvårdssatsningen riktar sig till kvinnor och män i åldrarna 50 till 60 år, som bor i Stockholmsområdet och som ligger i riskzonen för att utveckla typ 2-diabetes (så kallade prediabetiker). Via den digitala hälsoplattformen får användarna tillgång till ett stort antal hälsotjänster och produkter inom områden som fysisk aktivitet, kost, sömn och stresshantering. Health Integrator ger personer rätt förutsättningar för att lyckas förbättra sina levnadsvanor på ett sätt som håller i längden, och förebygga sjukdomar.

–  Diabetes ökar och vi måste satsa långsiktigt på att förebygga sjukdomar, inte bara behandla de redan sjuka. Om vi ser värdet av prevention, för både individer och samhället, kan alla bli vinnare, säger Fredrik Söder.

Via www.folkhalsastockholm.se fyller man i sin hälsoprofil för att anmäla sitt intresse. För att kunna ge plats i programmet till de med störst behov görs ett urval där de med störst behov erbjuds ta ett ett blodprov. Visar provet att man har prediabetes erbjuds man stöd via Health Integrators plattform under fem år, vilket inkluderar regelbundna samtal med en hälsopedagog och en plånbok med 6 250 kronor per år de första två åren att köpa hälsotjänster för.

Med hjälp av hälsopedagogen tar man fram en individuell hälsoplan med ett antal aktiviteter och hälsolösningar. Med hjälp av hälsoplattformen kan man själv mäta och följa sina framsteg.  Hälsopedagogen stöttar genom hela resan, då det kan vara en utmaning att börja med nya vanor.

Testad i klinisk studie på KI

Health Integrators plattform har testats och validerats i en klinisk studie vid Karolinska Institutet, ledd av Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Överviktscentrum inom Region Stockholm och forskare vid KI.

– Få tjänster och appar är vetenskapligt utvärderade, men Health Integrators tjänst har testats och validerats i en randomiserad kontrollerad studie. Redan efter tre månader kunde vi se statistiskt signifikanta skillnader vad gäller exempelvis blodtryck och vikt mellan den grupp som använde tjänsten och den grupp som inte fick tillgång till den, säger Ylva Trolle Lagerros.

Starka aktörer står bakom satsningen där alla kan vinna

Friskvårdssatsningen är resultatet av ett samarbete mellan Region Stockholm, Health Integrator, Skandia i egenskap av finansiär samt SEB. Sättet satsningen finansieras på är nytt och bygger på en hälsoobligation. Genom att förebygga typ 2-diabetes kan man undvika mycket lidande och dessutom frigöra stora resurser som kan användas till annan vård.

Tjänsten har utvecklats av Health Integrator i samarbete med bland andra Friskis&Svettis Stockholm, Midnattsloppet, Apoteket, ICA Klassikern, Alex Therapeutics, EIT Health, RISE, Sting och GIH (Gymnastik- och Idrottshögskolan).

Anmälan och självtest via www.folkhalsastockholm.se

Annons:

Källor:

Health Integrator

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: