Ange ditt sökord

Mycket alkohol på kort tid gör att det uppstår förändringar i den del av hjärnan som hanterar inlärning och minne. Foto: Shutterstock

Mycket alkohol på kort tid gör att det uppstår förändringar i den del av hjärnan som hanterar inlärning och minne. Foto: Shutterstock

Ungdomsfylla kan påverka vuxenlivet

Unga människors drickande kan ge men som följer med ända in i vuxenlivet. Om alkoholintaget dessutom är i stora mängder på kort tid kan det påverka inlärningsförmågan och minnet.

Annons:

Studieresultaten kommer från Duke University i North Carolina, USA, och har hittills bara gjorts på råttor, men tros ha samma påverkan på ungdomar. 

Alkohol orsakar förändringar i hjärnan

På grund av etiska skäl kan man inte genomföra dessa tester på unga människor, men eftersom de berörda delarna av hjärnan är väldigt lika hos råttor och människor så användes unga råttor istället. 

I experimentet lät forskarna utsätta råttorna för mycket alkohol på kort tid. Efteråt kunde de se att det hade uppstått förändringar i den del av hjärnan som hanterar inlärning och minne. 

Skulle man överföra den alkoholmängd som användes på råttorna till människor så skulle det motsvara 0,8 i promille. Det kan jämföras med ungefär fyra drinkar på ett par timmar för en kvinna, eller fem drinkar för en man.

Kan påverkas även senare i vuxenlivet

Även när råttorna var äldre, och inte längre fick alkohol, fanns bestående skillnader som gjorde att både deras inlärningsförmåga och minneskapacitet var sämre. Därför finns det skäl att tro att även unga människor drabbas av dessa förändringar i hjärnan, förändringar som kan påverka egenskaper längre fram i livet. Exempelvis är självkontroll, planering och beslutsfattande typiska beteenden som vi förknippar med vuxenlivet och som kan påverkas av alkoholintaget.

Förutom förändringar i hjärnan så visar forskningen att det är värre att dricka mycket alkohol på kort tid än att dricka samma mängd under en längre tid.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: