Ange ditt sökord

Under 25? Då löper du större risk att bli skadad i trafiken

Under 25? Då löper du större risk att bli skadad i trafiken

Bilägare under 25 drabbas av tre gånger fler skador än bilägare som är över 55 år.

Annons:

Det är försäkringsbolaget If som har gjort en sammanställning som man nu går ut med och som visar på faktumet att yngre bilförare är mer skadedrabbade än äldre. Enligt Dan Falconer, If’s motorspecialist, handlar det om erfarenhet och möjlighet att hantera olika situationer samt självklart undvika att olyckor i trafiken uppstår.

Fördomar i trafiken visar sig vara sanna

Det kan låta både som en klyscha och provocerande men enligt If så visar statistiken svart på vitt att skillnaderna mellan äldre och yngre bilförare är stor och åldern är därmed en avgörande faktor. Detta återspeglar sig även på själva bilförsäkringen då mindre skaderisk innebär billigare försäkring.

En annan sanning som visar sig är att äldre bilförare i allmänhet har större självinsikt än yngre i trafiken. En motsägelse visade sig när If gjorde en annan undersökning, hur många som tror att de skulle klara körkortsprovet. I gruppen med bilförare över 45 år svarade 4 av 10 att de var tveksamma till om de skulle klara körkortsprovet medan endast 2 av 10 av bilförarna som var under 30 uppgav samma sak.

Dan Falconer tycker det är märkligt att de som anser sig ha bäst kunskap, bilförare under 30, råkar ut för flest olyckor vilket visar på att det inte räcker med kunskap för att klara sig i trafiken.

Att klara sig i trafiken handlar om att kunna bedömma situationer, ha erfarenhet och kunskap i kombination med en insikt om sig själv som bilförare. Detta sammantaget kan minska risken för olyckor.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: