Ange ditt sökord

Genom att vara noggranna med att alltid tvätta våra händer i samband med exempelvis toalettbesök så kan vi bryta en eventuell smittkedja.  Foto: Shutterstock

Genom att vara noggranna med att alltid tvätta våra händer i samband med exempelvis toalettbesök så kan vi bryta en eventuell smittkedja. Foto: Shutterstock

Tvätta händerna på Global Handwashing Day

Varje år den 15 oktober infaller den internationella dagen för att tvätta händerna, på engelska Global Handwashing Day. Att tvätta händerna är något av det enklaste du kan göra för att minska smittspridning och slippa bli sjuk.

Annons:

En handskakning kan vara allt som krävs för att sprida bakterier och smittor från en person till en annan. Men det finns enkla medel att ta till för att dra ner risken för sjukdom rejält – och det är god handhygien. 

God handhygien bryter smittkedjan

Genom att vara noggranna med att alltid tvätta våra händer när vi handskas med livsmedel och i samband med toalettbesök så kan vi bryta en eventuell smittkedja. 

I Sverige har vi nästan alltid tillgång till rent vatten och kan ha mer som rutin att tvätta händerna ordentligt. I mindre priviligierade länder kan det däremot vara svårare och då ökar också risken för att smittas och själv föra smittor vidare. 

Syftet med Global Handwashing Day

För att göra folk medvetna om bristen på rent vatten, samt öka kunskapen om vikten av god handhygien för att undvika just spridning av smitta, har man infört Global Handwashing Day. Dagen uppmärksammas varje år den 15 oktober och hölls för första gången 2008. Då tvättade över 120 miljoner barn i över 70 länder sina händer med tvål för att visa världens ledare hur viktigt det är med tillgång till tvål, vatten och fungerande handfat.

Man ska dock inte förväxla Global Handwashing Day med handhygienens dag som är den 5 maj. Bakom den ligger världshälsoorganisationen WHO vars fokus är god handhygien inom vården. 

Handfasta tips till god handhygien

Allt som krävs för minskad smittspridning är egentligen god handhygien och den bygger på bra och enkla rutiner. Här följer därför några handfasta tips:

  • Tvätta händerna efter toalettbesök och före måltider.
  • Använd alltid händerna med tvål och vatten. Massera in tvålen och skölj sedan ordentligt. 
  • Torka händerna noga, gärna med pappershanddukar som slängs efter användning. En textilhandduk är en riktig smittspridare!
  • Stäng gärna av kranen med torkpappret.
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: