Ange ditt sökord

Förhoppningen är att masstestningen bidrar till ett förbättrat kunskapsläge inom vård och omsorg. Foto: Alexanderstock23/Shutterstock.com

Förhoppningen är att masstestningen bidrar till ett förbättrat kunskapsläge inom vård och omsorg. Foto: Alexanderstock23/Shutterstock.com

Tusentals inom vård och omsorg ska testas för covid-19

För att ta mäta virus hos patienter och vårdpersonal drar Stockolms län nu igång en stor studie där alla sjukhus och äldreboenden erbjuds testa personal, patienter och boende för det nya coronaviruset covid-19.

Annons:

Man testar även antikroppar mot covid-19. Stockholms län står för runt hälften av alla dödsfall som inträffat till följd av covid-19. 

Ska fungera som kunskapsbas

För att förstå hur infektionen sprids inom just vård och omsorg är tanken att studien ska fungera som ett slags kunskapsunderlag. Till Dagens medicin säger Joakim Dillner, professor och forskningschef vid Karolinska universitetslaboratoriet, och en av initiativtagarna till studien att ingen är utesluten mer än den som är sjuk eller misstängt sjuk i covid-19.

Exakt hur många som vill gå med vet man inte men man räknar med mellan 10 000 – 40 000 personer som kommer att delta. 

Bidra till planeringen av vården

Forskarna menar att studien utifrån hur den är struktuterad och hur storskalig studien nu är blir unik ur ett svenskt perspektiv. Tanken är att verksamheterna organiserar provtagningen och man har även möjlighet att utföra analyser på Karolinska universitetslaboratoriet. Man beräknar att man kan göra 5 000 prover per dag och fokuserar nu på att nå ut med budskapet till så många som möjligt.

Data från undersökningen kan även vara ett viktigt verktyg för planering av den fortsatta vården, data som tidigare har saknats.

Tillsammans kan vi minska smittspridningen

Vi behöver alla hjälpas åt och ta ansvar för de åtgärder vi själva kan göra för att inte sprida smitta. På så sätt skyddar du både dig själv och andra.

  • Stanna alltid hemma om du har feber, hosta, snuva eller ont i halsen. Stanna hemma tills du är helt frisk och två dagar extra.
  • Det råder besöksförbud på alla äldreboenden i landet.
  • Du som anhörig bör undvika onödiga besök hemma hos äldre och andra sårbara personer, och du ska aldrig göra ett besök om du har förkylningssymtom, även lindriga.
  • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Använd handsprit om du inte har tillgång till tvål och vatten.
  • Om du rör dig utanför hemmet, håll avstånd till andra människor för att skydda dig själv och andra.
  • Undvik de resor inom Sverige som inte är nödvändiga. Utrikesdepartementet (UD) avråder från resor till samtliga länder. 
  • Håll dig välinformerad och uppdaterad om rådande läget via myndigheter och trovärdiga mediers hemsidor.
Annons:

Stockholm stad, Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: