Ange ditt sökord

Om någon annan ska hämta ut dina läkemedel på apotek, behöver de numera ge samtycke till sparade personuppgifter. Foto: Shutterstock

Om någon annan ska hämta ut dina läkemedel på apotek, behöver de numera ge samtycke till sparade personuppgifter. Foto: Shutterstock

Tryggare med samtycke och giltighetstid för apoteksfullmakt

Man behöver kunna hjälpa sina nära och kära med apoteksärenden på ett säkert sätt. Den 1 juni 2020 införs en ny hantering som påverkar fullmakten som används för att hämta ut någon annans läkemedel både på fysiska apotek likväl som på nätet.

Annons:

Om någon annan hämtar ut dina läkemedel kallas personen för ombud. Numera måste ombudet samtycka till att de egna personuppgifterna sparas hos E-hälsomyndigheten. Sedan i slutet av mars i år kan man lämna samtycke i den digitala tjänsten Läkemedelskollen, som nås via E-hälsomyndighetens webbplats eller via 1177. Fullmakten gäller som längst fyra år, vilket ger bättre kontroll över vem som har rätt att hämta ut förskrivna läkemedel.

Om det redan finns en fullmakt registrerad behöver samtycke från ombudet göras senast den 31 januari 2021, annars avslutas den. Fullmakter som skapas från och med den 1 juni 2020 och senare måste få ombudets samtycke inom sju dagar för att fullmakten ska kunna användas.

Lämna fullmakt och samtycke:

 

 

Annons:

Källor:

eHälsomyndigheten

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: