Ange ditt sökord

Fotograf: pcruciatti / Shutterstock.com

Fotograf: pcruciatti / Shutterstock.com

Traditionella kinesiska läkemedel kan godkännas i Sverige

Läkemedelsverket ser nu över möjligheterna att godkänna försäljning av traditionella kinesiska läkemedel.

Annons:

Det rapporterar Vetenskapsradion. Örtpretarat omsätter stora summor pengar och kinesiska läkmedelsföretag intresserar sig allt mer för Europa och marknaden här.

Nya regler sedan 2006

2006 infördes nya regler för den här typen av växtbaserade läkmedel.Reglerna innebär att det är lättare att få traditionella växtbaserade läkemedel godkända.

Vetenskapsradion berättar att reglerna säger att medan läkemedlet ska ha använts i över 30 år utan att ge skador så behöver det inte finnas kliniska resultat som bevisar effekten.

Första ansökan

Per Claesson på Läkemedelsverkets avdelning för växtbaserade läkmedel säger till Vetenskapsradion att ett preparat från Kina som kan användas utan läkares ordination nu för första gången prövas för godkännande. 

Enligt Per Claesson kan det vara ett tecken på en ny trend och man ser allt fler förfrågningar från kinesiska läkemedelstillverkare. 

För att kunna registreras som ett traditionellt växtbaserat läkemedel är kravet att det är lämpligt för egenvård.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: