Ange ditt sökord

För dem som har svårt att ta sig till gymmet kan man även få visuella klasser via sin smartphone, för träning hemma. Foto: Shutterstock

För dem som har svårt att ta sig till gymmet kan man även få visuella klasser via sin smartphone, för träning hemma. Foto: Shutterstock

Träning för alla- vilken träningsform passar dig?

Om man googlar på träningstrender kan man läsa att tekniska prylar seglat upp på toppen av listan. Att inspireras av träning, få coaching och påminnelser direkt från vår smartphone har blivit mycket populärt. 

Annons:

Olika funktionella träningsformer, där vi använder kroppen mer än ”maskiner”, fortsätter att vara aktuellt. 

Stort utbud av olika träningsformer

Idag finns fler former av gruppträning att välja på än någonsin. Allt ifrån 20 till 30 minuters klasser till seniorträning, mammagrupper och personlig träning (PT) i grupp. För dem som har svårt att ta sig till gymmet kan man även få visuella klasser via sin smartphone, för träning hemma. Ingenting är omöjligt, bara man är villig att ”sätta igång”. Men vad ska man då välja på när utbudet är oändligt? Vad passar just dig?

Först av alla ska man fundera på om någon typ av träning verkar extra kul, då är det där man kan börja. Sedan är det förstås positivt är om man får med sig sin partner eller en vän. Är man två som peppar varandra ökar sannolikheten att man håller fast vid träningen. 

Utgå från dig själv 

Var realistisk med hur mycket tid du kan och vill avsätta för träningen. Träning hemma, promenader eller löpträning är enkelt. Annars är träning i grupp positivt, då man får hjälp av en ledare och kan bli peppad av andra deltagare.

Glöm inte heller bort att simträning är effektivt och för vissa det bästa alternativet att komplettera med, exempelvis vid fetma eller vissa skador.

Ta hjälp av PT eller en träningsapp

Vill man få nya övningar eller har fastnat och vill få inspiration, rekommenderas PT (personlig träning).

Intervall träning är effektiv träning. Man kan få hjälp med upplägg via vissa träningsappar eller själv lägga upp ett pass. Exempelvis gå normal takt i fem minuter och därpå gå i riktigt rask takt i tre minuter och upprepa runt fyra gånger.

Bästa träningen är alltid den som blir av 

Vardagsmotion är underskattat; ta trapporna istället för hiss eller rulltrappa, hoppa av en station tidigare och gå, cykla till jobbet, ta en lunchpromenad och få frisk luft och dagsljus på köpet. Använd stegmätare så får du ”kvitto” på din vardagsrörelse.

Viktigast av allt – det finns inga träningsprylar eller träningskläder i världen som gör jobbet åt dig. Den bästa träningen är alltså den som blir av. Hittar man inte någon rolig träningsform får man bestämma sig för att komma igång ändå. Vissa kan tycka att det blir roligare när man märker av effekterna; att man blir piggare, får mer ork till att göra andra saker och kanske tappar några kilon. Kroppen behöver rörelse!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: