Ange ditt sökord

Passa på att träna utomhus när vädret tillåter. Foto: Shutterstock

Passa på att träna utomhus när vädret tillåter. Foto: Shutterstock

Träna utomhus – enkla övningar för rörelse året runt

Sofia blev hela Sveriges ledare med hennes varierade träningsprogram i SVT, som passar de flesta människor. Nu har Sofia Åhman skrivit boken ”Träna ute med Sofia”, utgiven av Norstedts förlag, med många bra övningar för hela året. Här kommer några tips från boken.

Annons:
  • Med hjälp av stavar får även överkroppen bra träning när du promenerar. Det är dock viktigt med rätt stav och en tumregel är att armbågen ska vara böjd i 90 graders vinkel när du håller din stav med underarmarna horisontellt mot underlaget.
  • Intervallträning är både tidseffektivt och ett bra sätt att få upp pulsen och därmed förbättra konditionen. Du går så snabbt som möjligt under intervallerna för att sen varva med ett långsammare tempo under vilan. Det gäller dock att bli riktigt andfådd under intervallerna. Exempel på ett intervallpass kan vara 5-10 minuters uppvärmning. Ställ timern på mobilen eller klockan på en minut och gå sen så fort du orkar i en minut, stanna och vila i 20 sekunder. Vänd sedan om och gå tillbaka i samma tempo och försök att hinna tillbaka till startplatsen inom en minut. Ställ därefter in timern på två minuter och upprepa, men välj kanske en annan väg. Slutligen ställer du timern på 3 minuter och håller högt tempo så långt du hinner och tillbaka. Avsluta gärna med en lätt promenad på 5-10 minuter. Om du vill kan du jogga i stället för att promenera.
  • Stenar kan vara ett bra redskap vid utomhusträning. Håll stenen mellan händerna precis under hak höjd och gör knäböj med stenen kvar i samma position. Detta tränar ben och rumpa. Man kan även göra raka marklyft med stenen. Då har du lätt böjda knän och böjer framåt med rak rygg och stark mage så att stenen/händer kommer så långt ner mot marken som möjligt. Här tränar man lårens baksida och ryggen. Man kan stöta/kasta stenen framåt, vilket tränar axlar, armarnas baksida och bålen. Dock är det viktigt att inte använda för tung sten utan börja med en lättare och prova att byta till lite tyngre efter några gånger. Man kan använda en sten som vikt när man sitter ner och arbetar axlar och sneda magmusklerna. Man håller stenen och för den från en sida till den andra och sen fram och tillbaka.
  • Rörlighet är viktigare än man kan tro. Med åldern blir muskler och senor stelare och då är det lättare att skada sig, så sträck gärna ut musklerna regelbundet.
  • Om du har en lekpark i närheten kan man nyttja gungan till att sätta händerna på med raka armar och stanna i en plankposition för att stärka magmusklerna. Om det finns stockar att balansera på är det bra träning för balans, vader och magmuskler. Att gunga får dig inte bara att känna dig yngre utan det tränar även magmusklerna. Finns det trappor är det perfekt att nyttja för att kliva upp och ner vilket tränar lår och rumpa.
  • Vattenträning kan vara det bästa om det är varmt och soligt. Om du simmar, simma längs med stranden, helst inte längre ut än att du kan bottna. Simma gärna tillsammans med någon och ha gärna en färgglad badmössa så att du syns väl. Vattengymnastik är effektiv träning där man exempelvis kan göra skidåkarhopp, springa med höga knän, hoppa upp och dra knäna mot magen och klappa händerna på utsidan av fötterna.

Lycka till med utomhusträningen!

Annons:

Källor:

Boken Träna ute med Sofia, Norstedts förlag

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: