Tonläget viktigt för katters kommunikation

Tonläget viktigt för katters kommunikation

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-10-18
Uppdaterad: 2019-10-24
Författare: Anders Åker

Precis som människor kommunicerar katter med språk och tonläget som de använder kan vara avgörande.

Det visar forskning från Lunds universitet.

Biologiska koder

Forskarna spelade in drygt 70 katter och deras ägare när de interagerar. Man kunde se att människa och katt använder samma biologiska koder i kommunikationen, så kallade frekvenskoder.

Det fem år långa forskningsprojektet Melody in Human Cat Communication vid Lunds universitet har handlat om att analysera katters ljud med språkventenskapliga och fonetiska metoder.

Röstläget signalerar olika budskap

Susanne Schötz är docent i fonetik vid Lunds universitet och leder projektet. Till Vetenskapsradion kommenterar Susanne Schöts resultatet, att katter och människor använder samma frekvenskoder.

– Det betyder att när man pratar med högt röstläge och pipig röst så är man snäll och ofarlig. Men när man talar med mörk och djup röst så signalerar man att man är stor och stark och kanske lite farlig, säger Susanne Schötz.

Öka förståelsen

Syftet medh hela forskningsprojektet är att öka förståelsen mellan människa och katt. Forskningen kring katten har varit relativt sparsam men på senare tid har det kommit en rad studier som hjälper oss att bättre förstå hur katten fungerar och dess behov, särskilt i interaktionen med sina ägare.

– Jag tycker vi vet alldeles för lite om hur vi kommunicerar med artfränder och över artgränser. Jag tror att vi har allt att vinna på att forska vidare kring detta, säger Susanne Schötz till Vetenskapsradion.

 

Veckans fråga

Har den rådande situationen bidragit till att du känner dig ensam?

Nyhetsbrev

E-postadress