TBE ökar – trots att rekordmånga vaccinerar sig

TBE ökar – trots att rekordmånga vaccinerar sig

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-08-20
Författare: Moa Järefäll

Den fästingburna smittan TBE sprider sig över landet, ändå vaccinerar vi oss som aldrig förr. Enligt Folkhälsomyndigheten är det hittills 162 personer som insjuknat i TBE i Sverige, vilket är den näst högsta siffran som uppmätts så här långt in på sommaren.

Samtidigt rapporterar flera läkemedelsbolag att försäljningen av vaccindoser har fördubblats på bara tre år. 

Tre vaccindoser mot TBE är att rekommendera

TBE (tick-borne encephalitis eller fästingburen hjärninflammation som det heter på svenska) är en fästingburen sjukdom som kan orsaka hjärntrötthet, talrubbningar och förlamning. Sjukdomen orsakas av ett virus som en del fästningar bär på. 

För att skydda sig mot TBE så kan man vaccinera sig. För att få ett fullgott skydd krävs två, men helst tre, vaccindoser. Därefter sker en påfyllnadsdos och förstärkningsdoser för att bibehålla skyddet. 

Utan vaccinering hade TBE ökat ännu mer

I år har vädret, med en lagom variation på värme och nederbörd, varit särskilt gynnsamt för de små krypen. Statistik visar att smittan stadigt har ökat i flera decennier och även spridit sig till större delar av landet. 

Tyvärr finns inga register över vilka som tar TBE-vaccin, men man kan se att försäljningen av vaccindoser ökar. Marika Hjertqvist vid Folkhälsomyndigheten menar att vi därför kan anta att utbredningen av TBE skulle vara ännu större om inte så många redan valde att vaccinera sig. 

Om man vill vaccinera sig mot TBE kan man exempelvis vända sig till sin vårdcentral eller en vaccinationsmottagning. Även barn från 1 års ålder kan TBE-vaccinera sig. 

Läs mer om TBE här

 

Veckans fråga

Är du orolig för din hälsa?

Nyhetsbrev

E-postadress