Ange ditt sökord

Kan tarmfloran ge svar på vem som kan bli allvarligt sjuk i covid-19? Ny data tyder på det, men fler studier krävs. Foto: Shutterstock

Kan tarmfloran ge svar på vem som kan bli allvarligt sjuk i covid-19? Ny data tyder på det, men fler studier krävs. Foto: Shutterstock

Tarmflorans betydelse för covid-19

Covid-19 sågs i början främst som en luftvägsinfektion. Efter hand har symtom från andra delar av kroppen fått mer uppmärksamhet, exempelvis kopplingar till tarmfloran (mikrobiomet).

Annons:

Eftersom covid-19 är en ny sjukdom, är fortfarande mycket okänt och kunskapen kring sjukdomen utvecklas i snabbt tempo. En fråga som fortfarande är obesvarad är varför vissa blir dödligt sjuka och andra inte får några symtom alls.

Svar kan finnas hos tarmfloran

Man vet att aktiviteten/mängden av receptorn som viruset behöver för att infektera en cell, har påverkan på bland annat hjärtsjukdom och då sannolikt bland annat genom effekter via mikrobiomet i mag-tarmkanalen. Under pandemin har det blivit uppenbart att magbesvär som diarré och illamående är vanliga symtom. Detta gjorde att kinesiska forskare tog blodprov från 31 covid-19 patienter med olika allvarlighetsgrader av sjukdomen och jämförde med 2413 patienter från utan konstaterad sjukdom. Man tittade på olika proinflammatoriska markörer i blodet och analyserade avföring avseende deras mikrobiom. Med hjälp av AI såg man tydliga likheter i mikrobiomet och proinflammatoriska markörer i blodet hos de personer som hade utvecklat allvarlig covid-19-sjukdom.

Detta gör att forskare funderar på om vissa bakteriebalanser kan leda till större risk för att immunförsvaret ska överreagera, vilket kan vara en del i varför vissa blir mycket mer sjuka än andra. Man spekulerar nu i om man med avföringsanalyser skulle kunna hitta personer som riskerar allvarliga symtom i covid-19.

Det krävs dock analyser och fler större studier för att kunna få svar på dessa frågor.

Läs mer på https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.22.20076091v1

Annons:

Källor:

Symbiome.io

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.22.20076091v1

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: