Ange ditt sökord

Kan tarmfloran ge svar på vem som kan bli allvarligt sjuk i covid-19? Ny data tyder på det, men fler studier krävs. Foto: Shutterstock

Kan tarmfloran ge svar på vem som kan bli allvarligt sjuk i covid-19? Ny data tyder på det, men fler studier krävs. Foto: Shutterstock

Tarmflorans betydelse för covid-19

Covid-19 sågs i början främst som en luftvägsinfektion. Efter hand har symtom från andra delar av kroppen fått mer uppmärksamhet, exempelvis kopplingar till tarmfloran (mikrobiomet).

Annons:

Eftersom covid-19 är en ny sjukdom, är fortfarande mycket okänt och kunskapen kring sjukdomen utvecklas i snabbt tempo. En fråga som fortfarande är obesvarad är varför vissa blir dödligt sjuka och andra inte får några symtom alls.

Svar kan finnas hos tarmfloran

Man vet att aktiviteten/mängden av receptorn som viruset behöver för att infektera en cell, har påverkan på bland annat hjärtsjukdom och då sannolikt bland annat genom effekter via mikrobiomet i mag-tarmkanalen. Under pandemin har det blivit uppenbart att magbesvär som diarré och illamående är vanliga symtom. Detta gjorde att kinesiska forskare tog blodprov från 31 covid-19 patienter med olika allvarlighetsgrader av sjukdomen och jämförde med 2413 patienter från utan konstaterad sjukdom. Man tittade på olika proinflammatoriska markörer i blodet och analyserade avföring avseende deras mikrobiom. Med hjälp av AI såg man tydliga likheter i mikrobiomet och proinflammatoriska markörer i blodet hos de personer som hade utvecklat allvarlig covid-19-sjukdom.

Detta gör att forskare funderar på om vissa bakteriebalanser kan leda till större risk för att immunförsvaret ska överreagera, vilket kan vara en del i varför vissa blir mycket mer sjuka än andra. Man spekulerar nu i om man med avföringsanalyser skulle kunna hitta personer som riskerar allvarliga symtom i covid-19.

Det krävs dock analyser och fler större studier för att kunna få svar på dessa frågor.

Läs mer på https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.22.20076091v1

Annons:

Källor:

Symbiome.io

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.22.20076091v1

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: