Ange ditt sökord

Tandställning är en vanlig form av tandreglering. Foto: Shutterstock

Tandställning är en vanlig form av tandreglering. Foto: Shutterstock

Tandreglering (tandställning, ortodonti)

Tandreglering innebär att dina tänder och din käke behandlas på ett sätt som flyttar om tändernas positioner. Det allra vanligaste exemplet är tandställning, men det finns även andra metoder. All tandreglering flyttar dock tänder genom någon form av tryck.

Annons:

Tandreglering kallas för ortodonti och tandläkare som är specialister inom området kallas för ortodontister. De flesta regleringarna brukar utföras på specialistkliniker inom området. Men enkla åtgärder på små barn görs ibland av allmäntandläkare.

Varför behövs tandreglering?

Tandreglering behövs för att få tänder som hamnat fel i rätt läge igen. Det återställer bettet och ger två jämna käkar med liknande tandpositioner. När tänderna inte är jämna kan det bli svårt att äta, och det kan dessutom leda till smärtor och skav. Det kan också vara ett sätt att göra plats för eventuella bryggor och implantat som behövs. Ibland kan det även behövas kirurgisk behandling, t ex en käkoperation, i samband med tandregleringen.

Orsaker till tandreglering

Några orsaker till att tandreglering behövs är:

  • Överbett (överkäken sticker ut över underkäken)
  • Underbett (underkäken sticker ut under överkäken)
  • Öppet bett framtill eller på sidan/sidorna (tänderna kan inte mötas på ett bra sätt)
  • Djupt bett (ett djupt bett kan t ex nå gommen och skava mot tandköttet)

Orsakerna till tandreglering brukar upptäckas under vanliga tandläkarundersökningar. Ofta handlar det om barn och ungdomar som behöver tandställning för att ha ett bra bett i framtiden. Men även vuxna kan behöva tandreglering längre fram, även om det inte är lika vanligt.

Hur går det till?

En tandregleringsbehandling börjar med en bedömning av dina tänder. Tandläkaren tittar på hur ditt bett och dina tänder ser ut, röntgenbilder av käkpartiet tas och det brukar tas avtryck av tänderna. Efter det utformas en behandling som ska få dina tänder på plats. Ibland räcker det med tandreglering, andra gånger kan även kirurgi eller andra åtgärder behövas. När tandregleringen är färdig tas tandställningen av.

Hur länge har du tandställning?

Det finns två olika typer av tandställning: fastsittande och avtagbar. En fastsittande tandställning sitter alltid fast på tänderna med lim, medan en avtagbar går att ta av och på vid behov. Fastsittande är den vanligaste varianten.

Många som får tandställning undrar så klart hur länge de behöver ha den. Vanligtvis är det under ett antal månader eller något år, men det är svårt att säga exakt eftersom det varierar beroende på hur ditt bettfel ser ut och hur fort tänderna flyttar sig.

Under behandlingen görs regelbundna kontroller för att se till att allt går som det ska. Vanligtvis spänner tandläkaren då också åt tandställningen för att flytta tänderna ytterligare, tills de till slut hamnat på rätt plats.

Det är viktigt att ha tålamod, eftersom det inte går att skynda på processen genom att spänna åt hårdare. Ibland kan det kännas ömt i tänderna, speciellt direkt efter att tandställningen dragits åt. Och det är viktigt att vara extra noga med tandborstningen, eftersom det inte är lika lätt att komma åt överallt när du har tandställning.

Efter att du haft tandställning har du vanligtvis en retainer under en period. Vissa har en fastsatt skena på baksidan av tänderna under hela livet, medan andra har plastskenor som sätts in ibland (ofta nattetid) under en viss period.

Vad kostar tandreglering?

Det är dyrt med tandställning och annan tandreglering. Men barn och ungdomar under 23 år med ett fel som bedöms behöva åtgärdas får behandlingen gratis. Specialisttandläkaren inom ortodonti som ansvarar för behandlingen avgör om den ska vara kostnadsfri eller inte.

Även vuxna kan reglera tänderna, och ibland behövs det. Om du som vuxen har bettavvikelser som behöver åtgärdas genom reglering ingår det i högkostnadsskyddet för tandvård. Ibland kan tandreglering ingå i behandlingen av en sjukdom – då ingår regleringen istället i sjukvårdens högkostnadsskydd.

Hur påverkar tandreglering livet?

Det är vanligt att barn och ungdomar känner att tandställning är lite skämmigt, men samtidigt är det något som ger finare tänder i framtiden. Efter att behandlingen är färdig kan det istället vara något som stärker självkänslan och förändrar synen på det egna utseendet. Risken för framtida tandproblem minskar, och det blir lättare att tugga och äta.

När bör du själv höra av dig till en tandläkare om det?

Misstänker du att du kan behöva tandreglering? Då är det bra att höra av dig till din tandläkare. Det kan t ex handla om:

  • Att du funderar över dina tänders placeringar
  • Att du har upptäckt en bettavvikelse som ger besvär
Annons:

Källor:

1177.se

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: