Ange ditt sökord

Små hundar drabbas särskilt av problem med tänderna. Foto: Shutterstock

Små hundar drabbas särskilt av problem med tänderna. Foto: Shutterstock

Tandlossning hos hund ett ökande problem – så förebygger du!

Tandlossning hos hund är ett ökande problem, något som bland annat tros bero på avel.

Annons:

Det rapporterar Sveriges television.

Tandproblem på grund av avel

Enligt veterinärer som Svt varit i kontakt med lider majoriteten av alla hundar över fem år i Sverige av tandproblem. Värst drabbade av tandsjukdomar är små hundar, något man tror beror på bland annat avel.

Veterinär Eva Molin säger till Svt att när små raser avlats fram har inte käkben eller tänder hängt med i utvecklingen vilket har lett till att det blir för trångt för tänderna som inte heller får vävnad runt roten som en stor tand. 

Borsta tänderna – en nödvändighet

Den bästa förebyggande åtgärden när det kommer till att undvika tandbesvär hos hundar är att borsta tänderna på hunden för att slippa tandsten. Tandborstningstekniken bygger på att du använder en mjuk tandborste, utan tandkräm, och leder med lätta rörelser. På marknaden finns det tandborstar som du sätter på fingret och hjälper dig komma åt lättare – men se upp så inte hunden biter dig, många hundar är inte överdrivet förtjusta i att få tänderna borstade.

Det är också bra om du ber veterinären vid årliga kontroller och vaccinationer att kontrollera hundens tänder, om det uppkommit tandsten. Att hunden har tuggpinnar att tugga på kan även det förebygga förekomsten av tandsten. 

Inflammation leder till tandlossning

Kraftig tandsten kan leda till inflammationer i tandköttet och som i sin tur kan leda till tandlossning men även svåra skador på inre organ om inflammationen sprider sig. 

Därför är det viktigt att hålla efter tandhygienen hos din hund. 

Symtom vid tandbesvär

Det kan vara svårt att se om hunden besväras av tandvärk men det finns några tecken som kan skvallra om dålig tandhälsa.

  • Dålig andedräkt
  • Rött tandkött
  • Blödande tandkött
  • Ovanligt intensiv klåda 
  • Ovanligt intensivt slickande på sig själv eller på saker
  • Ovilja att bli rörd vid mun

Tekniken att upptäcka tandproblem hos hundar har blivit bättre och idag röntgas tänderna för att se om det finns några problem eller besvär. Det är bra att hålla regelbunden koll då det kan bli mycket dyrt för dig som hundägare om man behöver dra ut tänder. De flesta försäkringsbolag ersätter bara tandproblem som uppkommit på grund av direkt skada, som att hunden bitit sönder en tand. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: