Ange ditt sökord

Tandimplantat – så funkar det!

Tandimplantat – så funkar det!

Den moderna typen av tandimplantat har flera fördelar. Tänderna sitter bättre, de ser mer äkta ut och det är både lättare att prata och känna smaker.

Annons:

Förlorade tänder ersätts i dag oftast av tandimplantat fäst med titanskruv. Handlar det om en eller ett fåtal tänder, används titanskruvarna som fästen för en ny krona eller brygga. Det ger en bättre stabilitet för tänderna. Behöver man byta en hel tandrad innebär de nya metoderna fördelar. Borta är löständer som måste tas ut ur gommen och läggas i vatten på nattygsbordet varje kväll.

– Löständer sitter med en platta i gommen, vilket påverkar talet och tuggtekniken. Dessutom gör det att det blir svårare att känna smaker, säger Sven-Olof Svensson, allmäntandläkare med praktik i centrala Göteborg.

Tänderna sitter ordentligt

Den största fördelen med tand implantat är att de minskar det psykiska lidandet enligt Sven-Olof Svensson.

–Man har en säkerhet i och med att man vet att tänderna sitter och man behöver inte oroa sig för vilken mat man ska bli serverad om man är bortbjuden, fortsätter han. Med egen praktik sedan 23 år har Sven-Olof Svensson själv arbetat med implantat under ett antal år. För några år sedan utfördes arbete med implantat enbart av specialister men i dag är det möjligt även för en specialutbildad allmäntandläkare. Av Sven-Olof Svenssons cirka 1200 patienter är det ett tiotal som under det senaste året genomgått någon form av operation med tandimplantat.

– Jag har relativt få äldre patienter, ungefär tio procent av dem är över 65 år. Det är i den gruppen som de största behoven av tandimplantat finns.

Kostnader

Det har dock blivit svårare att få ett implantat betalt för den som blivit pensionär. Av ekonomiska skäl har Försäkringskassan under senare tid skärpt kraven för att godkänna en behandling. I dag kostar det 20 000 – 25 000 kronor att ersätta sina tänder med implantat för den som är över 65 år. Totalkostnaden ligger dock på cirka 120 000 kronor. Den som är yngre får stå för en större del av kakan själv. En person i fyrtioårsåldern får betala lika mycket för en enda tand som pensionären får betala för hela bettet. En hel käke kan en yngre person få betala upp till 50 000 kronor för.

– Systemet är i dag något snedvridet, tycker Sven-Olof Svensson. Det är i patienternas yngre år vi tandläkare har störst möjligheter att rädda de riktiga tänderna. Om man lade större del av resurserna på de yngre skulle det på sikt betala sig.

Kärlsjuka bör avstå

Innan man påbörjar sin behandling med implantat görs en inledande undersökning hos tandläkaren för analys, röntgen och eventuell remiss till specialist för skiktröntgen. Övriga sjukdomar och medicinering kontrolleras också med patientens läkare. Att operera in tandimplantat är inte att rekommendera för till exempel diabetiker eller patienter med hjärt-kärlsjukdomar. Utifrån analysen avgör tandläkaren hur många titanskruvar som ska sättas i käkbenet, och var de ska sitta.

– Det är viktigt att benet har en god kvalitet, säger Sven-Olof Svensson. Ofta sätter man inte skruven där det funnits en tand, utan på ett närliggande ställe där benet är starkare.

God prognos

När analysen är färdig väntar operation, som tar upp till två timmar. I samband med ingreppet och fem dagar efter ska patienten äta antibiotika och anti-inflammatoriska läkemedel. Detta för att förbättra möjligheten till läkning och minska risken för infektioner och inflammationer. Läkningen tar sedan från två månader upp till ett halvår, beroende på benets kvalitet och individuella medicinska egenskaper.

– Det allra bästa är naturligtvis att ha kvar sina egna tänder, men för de patienter som inte har det är implantat en fantastisk möjlighet. De besparar mycket lidande och de flesta operationer, lyckas säger Sven-Olof Svensson.

Titanskruv – så fungerar det

Metoden att operera in titanskruv i käkbenet för att hålla tandproteser på plats är förhållandevis enkel. Ett hål borras i benet, titanskruven (som finns i många olika storlekar) skruvas på plats och såret får därefter läka. När läkningen är klar kan tandprotesen i sin tur förankras i titanskruven.

Att grundämnet titan kan bli ett med levande benvävnad upptäcktes av en tillfällighet av den svenske forskaren Per- Ingvar Brånemark under 1950-talet. Han valde att utvecklade upptäckten och benämnde sin forskning ”osseointegration”. Efter omfattande forskning och experiment kunde den första patienten behandlas med titanskruvar 1965, vilket skedde i Göteborg.

Senare har forskarna upptäckt att titan och ben inte integreras kemiskt/biologiskt men att benet läker så nära skruven att de två ytorna låser varandra på mekanisk väg. I dag har omkring två miljoner människor världen över fått titanskruvar inopererade i munnen.

Så förhindrar du tandlossning

Tandlossning är delvis genetiskt betingat,men för de allra flesta av oss räcker det med att följa några enkla råd för att undvika att tänderna lossar. Här är de viktigaste från allmäntandläkare Sven-Olof Svensson:

Rök inte!
”Rökning påverkar tandlossning i mycket hög grad. Faktum är att rökare löper 5-10 gånger större risk än andra för att drabbas av tandlossning.”

Borsta tänderna regelbundet!
”Borsta tänderna morgon och kväll. Se till att vara noggrann med tandfickorna, precis där tändernas kronor möter tandköttet.”

Håll även rent mellan tänderna!
”Förutom den vanliga tandborstningen bör man även hålla rent mellan tänderna, antingen med tandtråd, mellanrumstandborstar eller tandpetare.”

Ta bort tandsten hos tandläkare regelbundet!
”Tandstenen som sätter sig på tändernas emalj kan vara svår att få bort på egen hand. Besök tandläkare regelbundet för att ta bort den.”

Ät varierad kost och undvik sötsaker!
”Sötsaker påverkar främst karies, hål i tänderna men kan även påverka tandlossning.”

Undvik muntorrhet!
”Saliven ger ett bra skydd mot bakterier. Vi ökar vår salivproduktion bland annat genom att äta och dricka regelbundet.Dessutom kan vissa läkemedel, bland annat mediciner mot högt blodtryck, antidepressiva och värktabletter bidra till muntorrhet.”

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 1 2005

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: