Ange ditt sökord

Tänk på din hygien när du åker kollektivt

Tänk på din hygien när du åker kollektivt

Åker du kollektivt till jobbet, skolan eller stan? Du är inte ensam om att trängas med människor och hundar utan andra otrevligare vänner åker med dig varje dag (gratis dessutom!). På sätena på bussar och i tunnelbanan, stoppknappar, stänger och handtag kryllar det av bakterier, både av den ofarliga sorten men vissa är mer eller mindre aggressiva. 

Annons:

Bakterierna kommer till dessa platser genom våra händers placeringar, nysningar och från vår hud, men man fann även bakterier såsom Proteus vulgaris som normalt sett finns i vårt tarmsystem. De har troligen kommit dit från de som inte har tvättat sig ordentligt vid sitt senaste toalettbesök. Utifrån tidningen Metros undersökning och resultat har Bertil Kaijser, överläkare och professor i klinisk mikrobiologi (Sahlgrenska sjukhuset), sagt att bakterierna är ofarliga för de flesta av oss, i och med att man behöver få sig tillräckliga mängder av dessa bakterier för att man ska bli smittad.

Hur skyddar jag mig mot bakterier

Vanlig handtvätt räcker för att stöta av sig dessa. Undvik däremot att stoppa fingrarna i munnen eller i näsan och att inte exponera öppna sår för bakterierna, då de lättare får fäste. Barn som inte tänker på denna smittorisk är särskilt utsatta. 

De här bakterierna fann man i kollektivtrafiken

Stafylkocker 
De finns i vår normalflora, på vår hud, i håret samt på slemhinnorna. Kan orsaka infektioner i form av; hudinfektioner, skelettinfektioner, hjärtklaffsinflammationer men viss form av stafylokocker kan ge matförgiftningar

Enterokocker
Finns i människans och djurens magtarmkanal och kan orsaka urinvägsinfektioner och sårinfektioner. 

Proteus vulgaris
Finns i vår tarmflora. Kan orsaka urinvägsinfektioner och sårinfektioner.

De vanliga sorterna av bakterier fann man också, vilket inte i sig är så konstigt då bussar och tåg inte är sterila. Dessa bakterier påverkar inte oss människor på samma sätt som ovanstående aggressiva typer. 

Läs även: Resistenta bakterier hos barn

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: