Ange ditt sökord

H1N1-viruset Foto: Shutterstock

H1N1-viruset Foto: Shutterstock

Svininfluensan kan ligga bakom narkolepsi

Kinesiska forskare har i ännu inte publicerade rön sett ett mönster som kan betyda att det egentligen är själva svininfluensan som ligger bakom fall av narkolepsi, inte vaccinationen.

Annons:

Det som de kinesiska forskarna upptäckte var att fallen av narkolepsi i Kina ökade markant när svininfluensan härjade som värst. Det som var speciellt i just Kina var att väldigt få var vaccinerade – ändå ökade förekomsten av narkolepsi.

Tredubblade fall

Det är Ekot som rapporterar att de kinesiska forskarna såg en tredubblad ökning av narkolepsi och därför dragit slutsatsen att det egentligen är viruset H1N1 som ligger bakom den neurologiska sjukdomen narkolepsi.

Det finns dock en konflikt rapporterar Ekot och det är att Läkemedelsverket ställer sig frågande till hur så många svenska och finländska barn drabbats av narkolepsi. Av 81 fall av narkolepsi hade så många som 69 vaccinerats före att symtomen debuterade.

Läkemedelsverket säger till Ekot att om det är som de kinesiska forskarna hävdar, att H1N1 ligger bakom fallen av narkolepsi, borde man ha sett det även i andra länder och i dagsläget finns det inga såna rapporter.

Så än återstår det att se om det är svininfluensan eller vaccinet som ligger bakom fallen av narkolepsi.

Narkolepsi – är en kombination av ”narke-” som betyder domnad och grekiska ”lepsis” som betyder anfall. Narkolepsi betecknar tillstånd där man drabbas av plötsliga anfall av sömn, som inte går att kontrollera. Källa: DOKTORN.com

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: