Ange ditt sökord

 Att digitalisera vården skulle innebära stora besparingar och största besparing finns att hämta i att koppla ihop alla journalsystem. Foto: Shutterstock

Att digitalisera vården skulle innebära stora besparingar och största besparing finns att hämta i att koppla ihop alla journalsystem. Foto: Shutterstock

Sverige kan spara miljarder på att digitalisera vården

Det må krävas en stor omställning men en färsk rapport visar att vården både skulle bli bättre och att Sverige skulle spara upp till 180 miljarder varje år om vården digitaliserades.

Annons:

Det är konsultbolaget McKinsey som har släppt en rapport om hur digital vård skulle påverka den svenska sjukvården.

Integrerade journalsystem sparar miljarder

Inom till exempel tidsbokning på nätet, digital övervakning av medicinering och digital egenvård skulle digitalisering leda till stora besparingar. Totalt har rapporten fokuserat på fjorton områden där man menar att besparingarna skulle bli riktigt stora och störst besparingar skulle det bli om det införs integrerade journalsystem.

Integrerade journalsystem som innefattar primärvård, specialistsjukvård, äldreomsorg och socialtjänst skulle kunna spara 34 miljarder per år. Genom digitalisering och integrering av de olika journalsystemen skulle man både kunna ge patienter rätt vård, omfördela resurser från onödig administration, önödiga återbesök och ge bättre vård till patienterna kommenterar Pia Hardy vid McKinsey.

Baseras på genomförbarhet

En viktig aspekt för att komma åt de möjliga besparingarna är att implementera förändringarna. Där pekar rapporten på en lång startsträcka med olika hinder på vägen som kräver både juridiska och tekniska förändringar om man skulle sammanföra alla journalsystem digitalt till exempel.

Däremot finns det andra digitaliseringar som också leder till besparingar och som är enklare att genomföra, som exempel nämns tidsbokning via internet.

Spara miljarder årligen

Den svenska regeringen har som mål att Sverige ska vara bäst i världen på e-hälsa 2025. Samma år skulle man då enligt rapporten från McKinsey kunna spara upp till 180 miljarder per år på att digitalisera vården.

Rapportförfattarna menar att nyckeln är de digitala verktygen och att de investeringar som är kostsamma och som man behöver göra idag kommer att betala sig i framtiden.

Annons:

Källor:

McKinsey

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: