Ange ditt sökord

Svensk blir president

Svensk blir president

I det internationella sällskapet för intermedicinare (ISIM) utbyts erfarenheter mellan alla världsdelar. Ett samarbete av stor betydelse inte minst för utvecklingsländerna. Verksamheten leds av Thomas Kjellström från Helsingborg.

Annons:

Docent Thomas Kjellström är nyutnämnd president i ett av världens största medicinska sällskap. Därmed leder han ett samarbete mellan sådär 400 000 medlemmar över hela världen under de närmaste två åren. Till vardags arbetar han som verksamhetsansvarig vid Helsingborgs Lasarett.

Sextiofem länder världen över är anslutna och den yngsta medlemmen, Iran anslöt sig så sent som för några månader sedan. Syftet är att utbyta kunskap och erfarenheter inom det internmedicinska området. Medlemmar ur sällskapet möts vid världskongressen vartannat åt och håller däremellan ett antal föreläsningar, företrädesvis för medlemmar från utvecklingsländerna.

– Vi ser att kunskapsnivån skiljer sig marginellt mellan världsdelarna, berättar Thomas Kjellström. Istället är ekonomiska resurser den begränsande faktorn.

– I Bangladesh vet man precis hur man bör behandla till exempel en strokepatient men saknar ekonomiska resurser för speciella strokeenheter, med allt vad det innebär.

Delar erfarenheter

Med den höga utvecklingstakt vården har finns det ett stort behov av att jämföra olika behandlingsalternativ.

– Utvärderingar och rapporter som görs i länder med goda ekonomiska resurser är efter en översättning mycket användbara för länder som inte har ekonomi att genomföra dem själva, menar Thomas Kjellström. Eftersom ISIM finns representerade över hela världen är man väl lämpade att sprida sådan kunskap.

– Jag var nere i Tiblisi för några månader sedan för att träffa Georgiens representant för ISIM, i hans arbetsrum fanns en lampa, ett värmeelement, ett skrivbord och en SBUrapport, berättar Thomas Kjellström.

Han medger att rapporten kan ha funnits där av ren artighet, men poängterar att den i alla fall fanns. SBU står för Statens beredning för medicinsk utvärdering och har en mycket viktig uppgift i att utvärdera lämpliga metoder och behandlingsalternativ inom den svenska sjukvården. Även om arbetet aldrig kan översättas för direktbruk i ett annat land finns här mycket information att hämta.

Nätverk

– ISIM´s viktigaste funktion är att skapa ett ständigt aktuellt nätverk mellan världens internmedicinare och vi har i dag en mycket god överblick, berättar Thomas Kjellström. Är forskare från ett land intresserade av att genomföra en viss studie men saknar erfarenhet och resurser har vi möjlighet att förmedla kontakt med någon som har gjort något liknande, berättar Thomas Kjellström.

Genom att hålla utbildningar och föreläsningar på plats håller man sig både ajour och bidrar med det egna landets kunskap och erfarenhet.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: