Ange ditt sökord

Nu har forskarna funnit förklaringen till varför högintensiv träning under en kort stund ger samma goda effekter som vanlig uthållighetsträning. Foto: Shutterstock

Nu har forskarna funnit förklaringen till varför högintensiv träning under en kort stund ger samma goda effekter som vanlig uthållighetsträning. Foto: Shutterstock

Svaret på varför högintensiv träning är så effektiv

En fråga som många forskare har ställt sig är hur några få minuters högintensiv träning (HIT) kan vara så effektiv. Nu har forskare vid Karolinska institutet funnit en förklaring; det beror på att högintensiv träning förändrar muskelcellernas kalciumhantering.

Annons:

Resultatet av forskningen gav också en tänkbar förklaring till varför antioxidanter försämrar effekten av uthållighetsträning.

Högintensiv träning populär träningsform 

Intervallträning som sker med hög intensitet under en kort stund har på senare tid blivit en populär träningsform bland många motionärer, elitidrottare och patienter med dålig muskelfunktion. Denna typ av träning har dessutom visat sig ge samma goda effekt som vid vanlig uthållighetsträning. Varför det är så har länge varit ett frågetecken, fram tills nyligen.

Håkan Westerblad är professor vid institutionen för fysiologi och farmakologi och är den som har lett studien vid Karolinska institutet. I studien har de sett att tre minuter av högintensiv träning gör att kalciumkanaler i muskelcellerna bryts ner. Det leder till en långvarigt förändrad kalciumhantering i cellerna och då bildas fler mitokondrier.

Mitokondrier producerar energi och en nybildning av dessa är bra för musklernas uthållighet.

Tog vävnadsprov från intervallcyklande motionärer

Resultatet fick de fram genom att låta manliga motionärer cykla så intensivt som möjligt under en halv minut. Därefter fick de vila i fyra minuter för att sedan upprepa proceduren upp till sex gånger. 

Efter den högintensiva intervallträningen tog forskarna små vävnadsprov från muskelvävnaden i låret och det var då de såg att den kortvariga men intensiva träningsformen bröt ner kalciumkanalerna i muskelcellerna.

Därför försämrar antioxidanter effekten av uthållighetsträning 

Orsaken till att kalciumkanalerna bröts ner var att mängden fria radikaler ökade, vilket kan vara skälet till att intag av antioxidanter försämrar effekten av uthållighetsträning. 

Något som också blev tydligt genom forskningen var att kalciumkanalera inte påverkades av högintensiv träning hos elitidrottare. Detta för att elitidrottare har tränat upp mycket effektiva antioxidativa system som fångar in radikalerna och oskadliggör dem. 

 
Annons:

Källor:

Karolinska institutet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: