Svamp i munnen (oral candidos) - symtom och behandling

Svamp i munnen (oral candidos) - symtom och behandling

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-11-07
Uppdaterad: 2020-02-17
Granskad av: Allmänläkare - Anders Halvarsson
Författare: Anders Åker

Svamp i munnen är något som nästan hälften av Sveriges befolkning lider av, dock är det inte alla som har besvär. Vanliga symtom är gråvit beläggning i munnen och små blödande sår. Det finns en rad andra sjukdomar som ger liknande symtom men som behandlas på annat sätt. 

Svampinfektionen orsakas av candidasvamp och kan bryta ut i munnen men även på huden och i slidan. När den bryter ut i munnen kallas det för torsk. Det är först när candidasvampen leder till en infektion som besvären uppkommer.

Varför får man svamp i munnen?

Om man har en tandprotes i munnen som sitter fel eller inte sköljer munnen efter en kortisonsprej så kan de leda till svamp. Andra anledningar till att man får svamp i munnen är till exempel:

  • Äter en antibiotikakur
  • Behandlas med cellgifter
  • Är narkotikamissbrukare
  • Har brister i kosten

Den vanligaste orsaken till oral candidos är att man har fått nedsatt immunförsvar, antingen lokalt genom tobaksrökning eller generellt genom någon sjukdom eller behandling. Svampinfektion i munhålan kan till exempel vara ett första tecken på en HIV-infektion. Risken för svampinfektionen är större hos spädbarn, gravida och äldre personer. Den förekommer dock i alla åldrar och är lika vanligt hos män som kvinnor.

Symtom på svamp i munnen

När en vuxen person drabbas av svamp i munnen så är ett av symtomen en brännande känsla i mun och svalg.

Vanliga symtom vid svamp i munnen

  • Gråvit beläggning på tungan, kinderna och i gommen.
  • Munnen får små vitgula prickar som ger blödande och smärtande små sår. Såren gör ont om de tas bort.
  • Det kan visa sig en röd irriterad slemhinna under den avtagbara tandprotesen om sådan används.
  • Mungiporna kan spricka och bli irriterade. 

Besvären upptäcks ofta ganska snabbt då ohälsa i munnen märks av relativt direkt.

Behandling av svamp i munnen

Det är svårt att förebygga svampinfektioner eftersom jästsvampen är så vanlig. Eftersom andra sjukdomar har liknande symtom bör man kontakta läkare om man misstänker att man har svamp i munnen.

Spädbarn som drabbas brukar man inte behöva behandla då det är ofarligt och oftast läker det av sig själv efter en till fyra veckor.

Det finns läkemedel i form av munskölj, kräm för läpparna eller oral gel. Vilken typ av läkemedel man får mot svamp i munnen beror på hur besvärlig infektionen är och vart den sitter. Är den väldigt allvarlig kan man behöva injecera läkemedlet för att läka snabbare.

När försvinner svamp i munnen?

När man väl har hittat de utlösande faktorerna kan man få svamp i munnen under kontroll och infektionen kan med några dagars behandling försvinna helt.

Dock måste behandlingen fortgå i minst en till två veckor efter symtomfrihet för att försäkra sig om att den inte återkommer.

 

Veckans fråga

Har du pollenallergi?

Nyhetsbrev

E-postadress