Ange ditt sökord

Med hjälp av UVC-ljus tar roboten död på virus, bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar. Foto: Anna Asplund

Med hjälp av UVC-ljus tar roboten död på virus, bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar. Foto: Anna Asplund

Städrobot tar död på covid-19

Forskare vid Örebro universitet utvecklar en robot som tar död på covid-19 och andra virus med hjälp av UVC-strålning.
– Målet är att vem som helst ska kunna bygga en robot, och sedan använda den mjukvara vi har utvecklat, säger forskaren Andrey Kiselev.

Annons:

Forskarna André Potenza och Andrey Kiselev utvecklar roboten tillsammans. Målet är att erbjuda ett robotsystem med öppen källkod som är enkelt att bygga. De flesta komponenter går att köpa i en teknikbutik, andra är specialgjorda i en 3D-skrivare med miljövänliga material.

Städroboten har tagits fram genom ett projekt som drivs av Alfred Nobel Science Park i samarbete med Örebro universitet och Region Örebro län med finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Tar död på olika virus

Städroboten är en så kallad telepresence-robot, som är uppkopplad på ett trådlöst nätverk och går att fjärrstyra via dator eller mobiltelefon. Målet är att den ska användas på sjukhus eller andra miljöer som behöver desinficeras. Roboten tar död på virus, bakterier och andra skadliga mikroorganismer med hjälp av UVC-ljus. Den är tänkt att användas på sjukhus och i andra miljöer som behöver desinficeras.

– Eftersom UVC-ljus är skadligt för alla organismer – även människor – är det en fördel att kunna använda en robot som inte kräver fysisk närvaro av människor i desinficeringsprocessen, säger André Potenza.

Skadlig strålning

Roboten fungerar helt självständigt och kan fjärrstyras med hjälp av flera sensorer och kameror. När roboten presenterades på en demovisning i Teknikhuset på Örebro universitet använde forskarna vanliga lysrör, då UVC-strålningen är skadlig.

Andrey Kiselev hoppas nu att roboten ska kunna användas i flera olika sorters miljöer.

– Den mjukvara vi utvecklar är kärnan av vår spetskunskap inom telepresence-robotik, och resultatet av flera års forskning, säger han.

Annons:

Källor:

Örebro universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: