Ange ditt sökord

Med prismor i glasögonen vinklas blicken nedåt och ger avlastning för nacken. Foto: Shutterstock

Med prismor i glasögonen vinklas blicken nedåt och ger avlastning för nacken. Foto: Shutterstock

Specialglasögon ska minska nackskador

Operationspersonal besväras många gånger av smärta i nacke och axlar. För att råda bot på problemet testar man nu speciellt framtagna glasögon inom Västerbottens läns landsting. Glasögonen ska med hjälp av prismor vinkla blicken nedåt och på så vis ge en mer ergonomisk arbetsställning. 

Annons:

Ett lyckat försök med prismaglasögon har redan gjorts på tandläkare och tandhygienister i Västra Götaland, så nu återstår att se om fler yrkesgrupper kan dra nytta av glasögonen.

Ska minska besvär i nacke och axlar

En ergonomisk arbetsställning är viktig inom alla yrkesgrupper. För operationspersonal, som har ett statiskt arbete, är besvären oftast i nacke och axlar. 

Enligt arbetsmiljöverkets riktlinjer ger en framåtböjd nacke i mer än 20 grader en förhöjd risk för nackbesvär – och som operationssköterska är det vanligt att nacken är böjd uppemot 50 grader vid en operation. Målet med testet av prismaglasögon är därför att minska riskerna med besvär i just dessa kroppsdelar. 

Används redan av tandvårdspersonal

Specialglasögonen togs ursprungligen fram för tandvårdspersonal, efter att ett försäkringsbolag i Holland reagerade på ett ökat antal belastningsskador hos denna yrkesgrupp. För de blev det en signifikant förbättring med prismaglasögon. Därför hyser man stora förhoppningar om att glasögonen kan fungera lika bra inom andra miljöer och yrkesgrupper.

Med prismor i glasögonen vinklas blicken nedåt och ger avlastning för nacken. För operationspersonal skulle det kunna göra stor skillnad i deras arbete om de slapp besvär med nacke och axlar, inte minst om man har många år kvar i arbetslivet.

Testas i 20 veckor

I Västerbottens läns landsting använder redan ett antal tandläkare och tandhygienister glasögonen sedan hösten 2015. I försöket med operationspersonal ska ett första steg genomföras på tre kirurgassistenter på Thoraxoperation vid Norrlands universitetssjukhus, då tanken är att prismaglasögonen ska minska deras tid med framåtböjd nacke. Testerna pågår i 20 veckor och varje persons arbetsställning mäts först fem gånger innan de får glasögonen för att se vilken eventuell förändring som glasögonen ger.

Resultatet ska sedan sammanställas under 2017 och förhoppningarna är förstås stora. Går allt väl kan prismaglasögon komma att bli en rekommendation.  

Annons:

Källor:

Västerbottens läns landsting

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: