Ange ditt sökord

Spåra darrhänthet som kan bero på metallförgiftning

Spåra darrhänthet som kan bero på metallförgiftning

Nya känsliga mätmetoder kan användas för att upptäcka små tecken till ökad darrhänthet och fumlighet orsakat av vissa metaller.

Annons:

De kan också användas för uppföljning av behandling av neurologiska sjukdomar.

– Resultaten från avhandlingen visar att kvantitativa mätmetoder är känsligare än kliniska test och kan användas för att upptäcka små förändringar i darrhänthet eller andra motoriska funktioner orsakade av nervskadande metaller, säger Gunilla Wastensson, doktorand på avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska akademin.

Hon anser även att kvantitativa mätmetoder kan vara ett komplement till klinisk skattning för att utvärdera behandlingseffekten vid vissa neurologiska sjukdomar.

Det här är metallförgiftning

Det är sedan länge känt att metaller som kvicksilver och mangan kan skada nervsystemet. Redan på 1700-talet finns beskrivningar av typiska symtom på kvicksilverförgiftning bland hattmakare i England som använde kvicksilvernitrat i tillverkningen av filthattar, “mad hatters”.

Inandning av höga doser mangan under längre tid, till exempel i samband med svetsning kan orsaka en sjukdomsbild som liknar Parkinsons sjukdom, “manganism”. Förbättrad arbetsmiljö har lett till lägre halter av dessa ämnen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: