Ange ditt sökord

Snabbspåret har funnits sedan hösten 2015 och innebär kortare väntan och snabbare diagnostisering för patienter som utreds för MS.  Foto: Shutterstock

Snabbspåret har funnits sedan hösten 2015 och innebär kortare väntan och snabbare diagnostisering för patienter som utreds för MS. Foto: Shutterstock

Snabbspår möjliggör MS-diagnos på en dag

På Skånes universitetssjukhus finns ett nytt snabbspår som förkortar utredningen av MS avsevärt. På en dag kan man nu få MS-diagnos och initiativet har gett enbart positiv respons. 

Annons:

Den snabba utredningen av multipel skleros, MS, är förstås uppskattad av patienterna som nu slipper den jobbiga väntan på besked. 

Snabbspår positivt för både patienter och vårdpersonal

Petra Nilsson, neurolog och chef för MS-teamet på Skånes universitetssjukhus i Lund, är den som har initierat snabbspåret. För Dagens Medicin berättar hon att satsningen på dessa patienter är särskilt viktiga på grund av medicinska skäl, men också av psykologiska skäl. 

Nu får patienten i regel komma till sjukhuset inom 14 dagar för att göra utredningen som tar en dag. De slipper därmed vänta på beskedet om MS-diagnos i flera månader som de gjorde innan. Det gör att de kan förhålla sig till beskedet på ett annat sätt. Även sjukvårdspersonal välkomnar snabbspåret, som annars tar emot samtal från oroliga och frustrerade patienter.

Kort väntan och snabb diagnos

Snabbspåret har funnits sedan hösten 2015 och innebär kortare väntan och snabbare diagnostisering för patienter som utreds för MS. Den nya utredningen börjar med en röntgen och följs därefter upp med läkarsamtal och lumbalpunktion. Mot slutet av dagen kan patienten i de allra flesta fallen få en diagnos. 

Under våren 2016 kommer projektet av utvärderas. Förhoppningen är att kunna utveckla systemet men också att kunna starta ett liknande snabbspår på universitetssjukhuset i Malmö. 

Annons:

Källor:

Dagens Medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: