Ange ditt sökord

Skräddarsydd behandling gör smärtan hanterbar

Skräddarsydd behandling gör smärtan hanterbar

Individanpassad beteendemedicinsk behandling gör det lättare för personer med återkommande och långvarig smärta att ta kontroll över sin situation och återuppta ett aktivt vardagsliv.

Annons:

Träning som är anpassad för vardagssituationen hjälper fler personer med kronisk smärta att hantera sin situation, det visar sjukgymnasten Pernilla Åsenlöf vid Uppsala universitet i sin avhandling. Smärta från muskler och leder är en av de största och mest aktuella utmaningarna för den offentligt finansierade hälso- och sjukvården. En stor andel av dem drabbade söker hjälp i landstingets primärvård.

Pernilla Åsenlöfs avhandling bygger på en smärtstudie inom primärvården i Uppsala län, där sammanlagt 323 personer med återkommande eller långvarig smärta från muskler och leder deltagit. Hon har utvecklat metoder för att anpassa behandling med utgångspunkt från varje individs viktigaste vardagssituationer och därefter utvärderat behandlingen och dess kliniska betydelse.

Resultaten visar att en behandling som inriktar sig på att förändra sättet att hantera sin smärta kan hjälpa personer med återkommande och långvarig smärtproblem att ta kontroll över situationen och förbättra sin förmåga att utföra viktiga aktiviteter i vardagslivet. I denna nya beteendemedicinska behandling betonas varje individs fysiska, psykologiska och psykosociala förutsättningar. I en av studierna rangordnade patienterna sina viktigaste mål med behandlingen och vad de ansåg vara mest angeläget att kunna utföra i vardagslivet (med eller utan smärta).

– Fokus låg på att öka individens tro på sin förmåga att klara vardagen trots smärta och på förmågan att kontrollera rädslor och negativa tankar kring den egna förmågan, berättar Pernilla Åsenlöf.

Fysisk aktivitet och träning i att utföra de utvalda vardagsaktiviteterna under handledning av sjukgymnaster, men också på egen hand i vardagsmiljön, ingick också i programmet. På detta sätt kom varje patient att få ett “skräddarsytt” behandlingsprogram. Resultaten visar att den skräddarsydda beteendemedicinska behandlingen var mer effektiv. Den egna tilltron till framtida smärthantering ökade också.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: