Ange ditt sökord

Sinkar fruktjuice effekten med läkemedel?

Sinkar fruktjuice effekten med läkemedel?

Tack vare Elise Lindström, undersköterska på medicinakuten i Lund, och en illamående patient inleds nu undersökningar runt om i landet. Patienten hade ordinerats paracetamol (Panodil, Alvedon och Reliv) fyra gånger om dygnet och fick bara i sig fruktdryck.

Annons:

Några timmar efter ankomsten kräktes patienten. – Då såg jag att det fanns en hel hög osmälta Panodil i kräkningen. Man kunde läsa texten på tabletterna, säger hon till personaltidningen Lundajournalen. Kunde något i fruktdrycken påverka tabletterna så att de inte löstes upp ordentligt?

Olika sorters tabletter med paracetamol lades i medicinkoppar, som fylldes med antingen vatten eller fruktdryck. Tabletterna som lades i fruktdryck löstes inte upp på fem timmar, medan de som lagts i vatten var helt upplösta efter tio minuter. Försöket följdes upp med tester på 18 studenter och resultaten bekräftades efter blodprov. Varje student tog tabletterna i tre omgångar med vatten, fruktdryck från Proviva och nyponsoppa. Det tog dubbelt så lång tid för läkemedlet att nå målet när studenter tog tabletterna med nyponsoppa eller fruktdryck.

– Den smärtlindrande effekten är hälften så stor om man tar paracetamol med dryck baserad på frukt säger professor Lars Edvinsson till Svenska Dagbladet. Anledning vill han ännu bara spekulera i. Om det rör sig om alla drycker baserad på frukt och grönsaker och omfattar även andra läkemedel återstår att se. Till dess är det nog klokt att göra som det gamla råden säger: tabletter ska sväljas med ett stort glas vatten och inget annat.

Artikel publicerad i Tidskriften Doktorn nr 4 2007

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: