Singelföräldrar uppskattar egentid

Singelföräldrar uppskattar egentid

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2018-12-03
Författare: Moa Järefäll

Mer än hälften av svenska singelföräldrar tycker att fördelen är att de får mer egentid när de har barn boende hos sig på deltid. Med barn varannan vecka upplever de också att de uppskattar barnen ännu mer.

Det visar en undersökning från dejtingtjänsten Match om hur singelföräldrars vardag med barn boende hos sig varannan vecka ser ut.

Största fördelen med barnfria veckor

Att separera och skapa sig en ny vardag då barnen inte längre bor hos en på heltid är en utmaning och kan kräva lite tid innan alla har anpassat sig. Förändringarna behöver dock inte bara vara av negativ karaktär. 

Undersökningen från Match, där 1200 personer har medverkat, lyfter till exempel fram att den största fördelen med varannan vecka-upplägget är att man som singelförälder hinner få mer egentid som man kan spendera som man själv vill. Något fler än hälften, 55 procent, uppskattar det.

Nyttar fritiden till jobb och praktiska saker

Men det är inte bara nöje och socialt umgänge som egentiden används till. Undersökningen visar också att varannan singelförälder (50 procent) passar på att jobba på sina barnfria dagar och 47 procent använder tiden till att uträtta ärenden, tvätta, handla och göra andra praktiska saker. 

Eftersom barnen bor växelvis hos dem så uppger också fem av tio singelföräldrar (48 procent) att de uppskattar barnen ännu mer när de väl är hemma hos dem, följt av att de blir en mer närvarande förälder (34 procent). Att som singelförälder leva ett varannan vecka-liv och bara ha barnen hos sig på heltid kan alltså ha sina fördelar.

 

Veckans fråga

Röker eller snusar du?

Nyhetsbrev

E-postadress