Ange ditt sökord

Familjer ser olika ut och med det nya förslaget skulle en sambo likställas med en förälder och därmed kunna få ersättning från Försäkringskassan.  Foto: Shutterstock

Familjer ser olika ut och med det nya förslaget skulle en sambo likställas med en förälder och därmed kunna få ersättning från Försäkringskassan. Foto: Shutterstock

Nytt lagförslag om föräldrapenningen väntas i vår

Ett nytt förslag från regeringen och Vänsterpartiet är att fler än bara föräldrarna ska kunna ta ut föräldrapenning. Exempelvis ska en person som är sambo med en av barnets föräldrar kunna vara ledig med barnet. 

Annons:

Förslaget har brett stöd från partierna i riksdagen, endast Sverigedemokraterna är skeptiska. 

Ska underlätta för så kallade stjärnfamiljer

En av anledningarna till att ett nytt lagförslag väntas i vår är för att modernisera föräldraförsäkringen. Föräldrapenningen som den ser ut idag tillåter bara föräldrar, eller de som har vårdnaden om ett barn, att ta ut föräldrapenning.

Tanken med det nya förslaget är bland annat att underlätta för så kallade stjärnfamiljer, det vill säga familjer som inte består av mamma, pappa och barn. En förälder som har skilt sig ska således kunna överlåta föräldradagar till sin sambo – utan några krav på att de ska vara gifta.

Sambo kan få 60 dagar

Regeringens utredare har föreslagit att en förälder ska kunna överlåta högst 60 dagar till sin sambo, fram till det att barnet fyller tre år.

Enligt en rundringning som Sveriges radio Ekot gjort så är det många partier som stödjer det förslag som regeringen och Vänsterpartiet panerar att lägga fram. Kristdemokraterna och Centerpartier vill till och med se att fler vuxna än föräldrarnas sambo ska kunna nyttja föräldrapenningen.

Det enda partiet som hittills har uttalat tvivel kring förslaget är Sverigedemokraterna.

Mer modern och flexibel föräldrapeng

Familjekonstellationerna ser olika ut idag och med det nya förslaget skulle en sambo likställas med en förälder och därmed kunna få ersättning från Försäkringskassan. Det skulle innebära en modernisering och utökad flexibilitet vad gäller föräldrapenningen.

Annons:

Källor:

Sveriges radio, SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: