Ange ditt sökord

Drygt varannan person som besvarat undersökning upplever att specialdieter har gjort det svårare att bjuda på middag. Foto: Shutterstock

Drygt varannan person som besvarat undersökning upplever att specialdieter har gjort det svårare att bjuda på middag. Foto: Shutterstock

Sifo: Specialkost gör middagsbjudningar svårare

Vegan, vegetarian, flexitarian, fesketarian, glutenfri, laktosfri och mer därtill. Nej, om svenskarna får säga sitt är det inte helt lätt att bjuda på middag nuförtiden.

Annons:

Det tycker nämligen drygt varannan svensk enligt en undersökning som Sifo har genomfört på uppdrag av Viktväktarna.

Skillnad på specialdieter och allergier och överkänslighet

Anledningarna till selektivt ätande är många och sällan har butiker och restauranger behövt ta så stor hänsyn till svenskarnas specialkost som nu. Det är viktigt att skilja på själpåtagna specialdieter eller rena åsiktsdieter som att man helt enkelt inte tycker om något och allergier och överkänslighet. För en del allergiker handlar specialkosten om liv eller död medan det för många överkänsliga personer är en fråga om både obehag och smärta om man äter en viss typ av livsmedel.

Däremot pekar många trender mot att vi idag väljer självpåtagna dieter som att vara vegatarian eller flexitarian eller äta enligt olika dieter som LCHF och 5:2 eller liknande. Och är man många som ska samsas på samma middag kan det leda till lite huvudbry när man som värd sätter ihop menyn.

Svårare att bjuda på middag idag

Sifo-undersökningen visar att drygt varannan person, 52 procent, som besvarat undersöningen upplever att specialdieter har gjort det svårare att bjuda på middag i dag jämfört med för tre år sedan.

Däremot är det få, 9 procent, som upplever att det är svårare att själv gå på middag på grund av den egna specialkosten.

Måste inte slå knut på oss själva

Karina Nileskog är kostespert på WW Viktväktarna och säger i en kommentar till undersökningen att vi kanske inte måste slå knut på oss själva för att tillmötesgå precis alla önskemål.

Även om vi självklart ska undvika allergener i maten om någon av gästerna är allergisk är specialkosten relativt ofta ett eget val. Då kan man antingen göra ett undantag när man är bortbjuden eller helt enkelt äta av det man kan.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: