Ange ditt sökord

Shetland – de hälsosamma öarna

Shetland – de hälsosamma öarna

Det kommer sannolikt aldrig att bli några äkta charterresor till de här öarna, men skulle du ändå vara här en gång i ditt liv, önskar du att besöken vore fler.

Annons:

Jag har varit på de här öarna vid flera tillfällen och ibland griper längtan tag i mig, speciellt om det är mycket att göra och stressen kniper i hjärnan. De här öarna är verkligen nyttiga, inte bara genom sitt läge, sitt hav utan också genom den lugna atmosfären och luften. Detta är ett drömmål för den som söker den absoluta friden och en stillsam atmosfär.

Aldrig har jag känt mig så befriad och lättsam som när jag gick därute i vinden, bland de grå och gröna öarna, bland fåren och ödsligheten. Ibland tittar jag på någon bild jag tagit och känner att det övermäktiga folkbruset från ett sådant där traditionellt besöksmål är för mycket. Då längtar jag efter alla tillfällen jag vandrade i gräset nerför någon sluttning och tittade ner mot havet. Fiskmåsar och tärnor, trutar och skrattmåsar kretsade över den ensamma lilla båten som ligger nere vid stranden.

Ett djupt långsamt andetag och min kvinna sträcker omfamnande ut sina armar och säger att hon älskar allt hon ser, mycket mer än något annat. Hon ser Shetlandsöarna. Hon har flugit en dryg timma från Bergen i Norge, hon har landat i Lerwick och hon känner ingen som ens hört talas om denna huvudstad.

Där i Lerwick promenerar vi omkring, vi har snabbt sett hela staden men vi ser gärna om den, slinker in på någon av hamnpubarna för en lunch eller tar hyrbilen och gör en av de många underbara rundturerna på ena eller andra ön.

Samla på öar

Varför älskar jag öar? Och det gör väl inte bara jag? Det är ju ingen inbillning att alla öar har en särart som du sällan hittar på fastlandet. Vi är många som ”samlar på öar”. För oss är det en självklarhet när man talar om ett nytt resmål att det ska bli en ö eller en övärld. Många av dem ligger så nära och är närmast okända. Men alla är de värda ett besök. Kanalöarna någon timma från Gatwick, Mandö, Laesö och Samsö i de danska vattnen. Och så Shetlandsöarna…

Upplevelsen är naturen

Marken och kullarna är gröna så långt ögat ser, där havet blänker med vita streck som formas av den ibland hårda blåsten. Landskapet är egentligen ingenting, och mindre värt i jämförelse med skogar, berg och sjöar. Ändå så vidunderligt skönt. Det grå huset ligger också i en sluttning, runt det går det en stengärdsgård och jag undrar var människorna hittat all sten.

Huset har torn och tinnar men det är långt ifrån ett slott. Precis som mycket annat är bilden jag får av den lilla staden grå. Om grå färg är nedslående borde staden och byarna vara ledsamma, men så är det inte. Det gröna gräset blir också grått när det närmar sig stadsgränsen. Likväl… vilka ord ska jag använda: mysigt, jodå, vackert, absolut, trivsamt jo, ingen tvekan, grått och trist, nej, nej, nej! Här i staden är det grått som om färger vore ointressanta, men ändå…

En av dagarna när vi står vid en av färjorna stormar det väldigt. Och det kan inte hjälpas, jag tänker på den där januaridagen 1993 då ett oljelastat fartyg gick på grund och började slås sönder. Visserligen var det många människor som fick en liten aning om var Shetland låg, samtidigt var det många engelsmän och skottar som tänkt sig en liten tur någon gång men som ställde in funderingarna, nu var det var ju olja i vattnet.

Och för de flesta engelsmän och skottar är den där nordliga fläcken på kartan inte av intresse, konstigt nog. Men för de 23 000 människorna som bor på Shetland är öarna det käraste av allt. Och man stannar gärna kvar.

Turistmålet

Är detta vackra, ödsliga, blåsiga, fantastiska stycke land något för turisterna? Jo, om du kan se det sköna i gröna kullar, långa sluttningar med tusentals får, med klippsidor ut mot havet och miljoner fåglar, små pingvinliknande varelser som struttar omkring på klipporna, havsvikar och blåvita färjor, höjder med utsikter där du ständigt ser havet.

Men inga träd, egentligen inte ett enda. En obeveklig enslighet, en överväldigande ensamhet, hedar med får, kråkor, harpaltar. Och vinden. Vill du turista på Shetlandsöarna, då måste du vara en sådan som gillar att resa runt i hyrbilen, vandra över markerna eller följa med någon av båtarna längs fågelklipporna. Men är semester eller ett bra turistande för dig att vara där många andra är, gå på kvällsupplevelser med vin och entrecote, tillbringa mycken tid på barer och nattklubbar eller gå på teater och biografer, för allt i världen – då är Shetland inget för dig.

Men för dig som tycker om att vara ute hela dagarna i naturen och den oerhört rena miljön, röra dig, och röra dig så att du känner trötthet och knappt orkar hålla dig vaken under den goda middagen, andas all luft som är så ren att det aldrig luktar något, utom på ängarna där det alltid tycks blomma – är du den turisten, då är Shetland ett drömresmål.

Lerwick är inte heller en plats som kommer att utses till kulturhuvudstad. Här händer inte särskilt mycket, men på puben och restaurangen händer det att det spelas. På någon av de många Social Clubs är det ofta föredrag. På eftermiddagen här slår du dig ner vid te och scones med grädde och sylt. Fullkomligt underbart.

Vänliga människor

Det som du upplever är inte något som arrangeras för turisterna, det skulle ändå hänt. Man har inga turistbegivenheter. Man har inte ens en enda biograf på en enda av öarna. Då förstår du. Men omgivningen, trakten – du har svårt att uppleva något liknande.

Vill du komma bort från stök och stoj, tillgjordhet och turistfällor, ja, då ska du leva några veckor härute. Och det är inte så väldigt dyrt att du inte skulle kunna det. Du gör upp med ett hotell eller pensionat i förväg om priset för några dagar. I Lerwick är det dyrare än någon annanstans på öarna, och överallt finns det övernattningsmöjligheter.

Men ingenstans finner du Best Westerns *****. Alla människor jag mött är snälla, en aning på avstånd, lite efterforskande, ”mh mh, kommer du därifrån, jaha”. Men alla är glada över att se dig. Ingen kräver dig på entréavgifter stup i ett, öppnar casinodörrar eller trycker på knappen till chokladhjulet.

Sevärdheter

Öarna har namn som du sannolikt inte hört: Yell, Unst, Papa Stour, Out, Skerries, Fetlar och så vidare. Shetland har en speciell känsla för det nordiska i allmänhet och det norska i synnerhet. Kanske är det inte en tillfällighet att det går flygplan från Bergen. När andra världskriget drabbade Norge, valde man att flytta ut sin motståndsregering till Shetlandsöarna. Man höll till i ett grått ensamt, ensligt hus som ser ut som om det vore huvudmiljön i en spionfilm.

Det är idag ett av utflyktsmålen på öarna. Här finns andra minnesmärken från krigsåren. Liksom alla de små kyrkorna och kyrkogårdarna. Närheten till Norge är tydlig – det sägs att en norsk radioman en gång ställde upp 20 shetlandsbor framför turistbyrån i Lerwick. Han frågade dem om de ville höra till Norge eller till Skottland. 19 av dem svarade att de ville höra till Norge.

Tröjor och fågelberg

Det är inte bara i någon butik i Lerwick som du kan hitta shetlandströjor. Bäst gör du det ute på någon av öarna, ute på landet. Stickningen är en alldeles speciell industri på de här öarna. Men det finns dem som säger att den är på väg bort liksom allt annat som är en inkomstkälla. Men stickning står på skolschemat, likväl är det en mindre sysselsättning nu för tiden. En kvinna sa till mig: – Stickar? Det finns väl inte någon under 70 som stickar längre!

– Och oljan håller på att ta slut, raffinaderiet kör på kvartsfart, turisterna har blivit ohjälpligt färre efter den där oljefartygskatastrofen, fisken är dammsugen av spanska trålare. Så… nejdå, så här har det ofta varit och det finns alltid något att göra, berättar öns turistchef. Och tröjorna finns kvar.

Det finns annat att göra, men alltid har det med naturen att göra. Du kan ta din bil ut till Sumburgh Head och beskåda fågelberg. Det är en fantastisk utsikt uppifrån vägens slut. Fåglarna finns i myriader kring bergen och boplatserna. Eller varför inte ta en tur med M/S Laerling, som tar dig på en resa runt fågelbergen. Du får se massor av fåglar, nästan lika många sälar om du är därute rätt dag och har du dubbel tur en och annan utter

Du kan ta färjan till ön Unst. Där hittar du utan större sökande Storbritanniens nordligaste punkt, där det ligger ett postkontor som kan ge dig en värdefull stämpel. Jodå, nog finns det påtagliga sevärdheter också på Shetlandsöarna, men bäst av alla är de där naturbilderna som du själv skapar dig känslor av. Det är detta som är Shetlandsöarna.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: