Ange ditt sökord

Sociala medier är ett viktigt verktyg för IS att nå ut med sitt budskap. Foto: Shutterstock

Sociala medier är ett viktigt verktyg för IS att nå ut med sitt budskap. Foto: Shutterstock

Så utnyttjar IS coronapandemin

Enligt en kartläggning vid Malmö universitet drar IS nytt av att många tillbringar all sin tid hemma på grund av coronapandemin. IS har redan tidigare haft en stark närvaro på nätet och nu utnyttjar man situationen i sin rekrytering.

Annons:

– Historiskt vet vi att IS använder tiden i medieskugga till att bygga sig starka under radarn, säger Michael Krona, IS-expert vid Malmö universitet, som kartlagt terrororganisationens aktiviteter på nätet och hur de utnyttjar coronapandemin.

IS som medieföretag

IS agerar i princip som ett medieföretag och erbjuder sina anhängare tillhörighet och gemenskap. Sociala medier har varit den största framgångsfaktorn vad gäller IS rekryteringsarbete. Man producerar tidskrifter, nyhetsbrev, driver egna radiostationer, populära appar och har under många år publicerat saker på Instagram, Whatsapp, Telegram och nu senast på Hoop.

Corona ”Guds plåga”

Michael Krona har under senare år kartlagt IS olika mediekanaler och ser hur organisationen använder coronapandemin för att gagna sina egna syften.

Smittan har i nyhetsbrev kallats ”Guds plåga på korsfararländer” och i olika kretsar har coronaviruset också beskrivits som ”Allahs soldater”.

– När långa artiklar i IS-nyhetsbrev fokuserar på att uppmana till attacker på västerländska länder uppmanar man inte längre personer att åka dit på grund av infektionsrisken, utan uppmanar istället supportrar som redan bor där att utföra attacker, säger Michael Krona.

Apokalyps – men tvätta händerna

Anhängare online sänder även budskap för att hjälpa kvinnor och barn som sitter i läger i norra Syrien. Här var ju situationen svår redan före pandemin.

– Budskapet är att regeringar och stater inte är att lita på, vilket hör ihop med IS-propaganda som går ut på att underminera förtroendet för regeringar genom att ena sina anhängare mot det korrupta och misslyckade politiska etablissemanget, säger Michael Krona.

Utöver råd och riktlinjer för hur smittan kan begränsas, ses också religiösa texter och möjliga teologiska tolkningar av pandemin i olika IS-kanaler.

– Det handlar om apokalyptiska berättelser om domedagen för att kontrollera berättelsen om pandemin så den gagnar deras syften och gör det möjligt för dem att växa, säger Michael Krona.

 

Annons:

Källor:

Malmö universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: