Ange ditt sökord

Så upptäcks grön starr

Så upptäcks grön starr

Dagens ögonläkare använder olika mätinstrument för att upptäcka grön starr, men bäst är att använda flera metoder vid starrundersökningen.

Annons:

Grön starr kallas också glaukom. Det är en av de vanligaste orsakerna till blindhet. Ögonläkaren Lada Kalaboukhova på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har i sin avhandling undersökt tre metoder som används för att upptäcka sjukdomen.

– Ingen av metoderna kan med säkerhet diagnostisera glaukom. För bästa resultat behöver vi studera ögat med hjälp av flera olika mätinstrument, säger Lada Kalaboukhova. Totalt ingick omkring 300 patienter i studierna. Vid så kallad pupillometri utsätts pupillen för ljus som får den att dra sig samman. Om det finns grön starr i ena ögat reagerar pupillen långsammare.

– Metoden fungerar bra. Den missade bara några enstaka patienter med glaukom, säger Lada Kalaboukhova. Pupillometrin upptäckte 87 procent av de patienter som led av ögonsjukdomen. Samtidigt pekade maskinen felaktigt ut 10 procent av de friska patienterna som sjuka. En av de nyaste synfältsundersökningarna kallas Frequency doubling technology perimetri (FDT).

Undersökningen innebär att patienten får titta på ett flimrande svart-vitt randmönster. Med hjälp av denna metod hittades 92 procent av de patienter som led av ögonsjukdomen. 12 procent av de friska patienterna fick felaktigt diagnosen grön starr. Till skillnad från grå starr kan skadorna efter grön starr inte opereras. Sjukdomen ger skador på synnerven som inte går att bota, men läkemedel kan bromsa utvecklingen av grön starr.

– Skadorna är oåterkalleliga. Ju tidigare patienten får rätt diagnos desto tidigare kan vi också påbörja behandling, säger Lada Kalaboukhova.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: