Ange ditt sökord

Kompisars statusuppdateringar om sin träning kan inspirera oss mer eller mindre, det beror helt enkelt på vem kompisen är.  Foto: Shutterstock

Kompisars statusuppdateringar om sin träning kan inspirera oss mer eller mindre, det beror helt enkelt på vem kompisen är. Foto: Shutterstock

Så påverkas vi av kompisens träningsresultat

Att se kompisens senaste träningspass i nyhetsflödet på sociala medier kan sporra en själv till att ta tag i träningen. Men bara om det är personer som vi anser är något sämre än oss själva, annars får det motsatt effekt. 

Annons:

Det visare en studie gjord på MIT Sloan School of Management och som publicerats i Nature Communications.

Kompisens träningsresultat peppar oss

Flera gånger dagligen scannar vi av de sociala kanalerna och möts av statusuppdateringar från kompisar, däribland bilder, resultat och kommentarer kring det senaste träningspasset. Dessa uppdateringar kan inspirera oss mer eller mindre att träna, det beror helt enkelt på vem kompisen är.

I studien lät forskarna analysera data från 1,1 miljoner människor över hela världen som alla hade använt samma träningsapp (vilken app framgår inte) för att registrera sina löprundor. Resultatet av löprundorna delade de sedan med sina vänner i sociala medier.

Inspireras av de som är sämre

Överraskande nog visade resultatet från undersökningen att det inte är kompisen som är starkare och snabbare än oss själva som inspirerar oss mest. Nej, tvärtom är det kompisen som vi ser som något sämre än oss själva som ger oss mest träningspepp.

Det fanns också en skillnad mellan könen när det gäller vem vi influeras av. Män blev lika peppade av både kvinnliga och manliga vänner, medan kvinnor tenderade att inspireras och påverkas mest av andra kvinnors träningsresultat.

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: