Ange ditt sökord

Livsmedelsverket sänker den mängd koffein som anses säker för gravida. Foto: Shutterstock

Livsmedelsverket sänker den mängd koffein som anses säker för gravida. Foto: Shutterstock

Så mycket kaffe är säkert att dricka om du är gravid

Tidigare i vår gick Livsmedelsverket ut med att man nu uppdaterat råden om koffein för dig som är gravid och sänker därmed mängden koffein som anses säkert för gravida.

Annons:

Det är ny forskning ligger till grund för de uppdaterade råden.

Fostrets vikt kan påverkas

Tidigare råd baserades på att koffeinintag över 300 mg/dag kan öka risken för missfall. Senare forskning visar att fostrets vikt dessutom kan påverkas redan vid intag över 200 mg/dag.

Det gör att rådet nu ändras något.

Sänker mängden

Livsmedelsverket sänker den mängd koffein som anses säker för gravida, från 300 mg koffein per dag till 200 mg. Det är den totala mängden koffein från samtliga livsmedel som avses.

Livsmedel som kan innehålla koffein är kaffe, te, energidrycker, coladrycker, annan läsk, kosttillskott och mörk choklad.

Koffeinhalterna i kaffe varierar mycket

Till de nya råden har uppdaterad information använts om hur mycket koffein det finns i en genomsnittlig kopp bryggkaffe. Den nya halten är lägre än de koffeinhalter som tidigare råd har grundats på.

– Det gör att rekommendationen om maximalt antal koppar kaffe och te per dag sänks lite jämfört med tidigare, det vill säga två-tre koppar bryggkaffe à 1,5 dl, eller fyra koppar te à 2 dl, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Det tidigare rådet var att inte dricka mer än antingen tre koppar kaffe eller sex koppar te per dag under graviditeten. På Livsmedelsverkets webbplats finns de uppdaterade råden för gravida, med länk till det vetenskapliga underlaget för rådet.

Annons:

Livsmedelsverket 

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: