Ange ditt sökord

Genom att undvika direkt kända riskfaktorer kan man själv grunda för ett vitare leende. Foto: Shutterstock

Genom att undvika direkt kända riskfaktorer kan man själv grunda för ett vitare leende. Foto: Shutterstock

Så kan du få ett vitare leende

Vi utsätter våra tänder dagligen för påfrestning – den vita patina som vi så gärna vill uppnå kan ibland kännas långt borta när vi dricker kaffe, läsk och inte sköter om tänderna.

Annons:

För en del handlar vita tänder om att öka självförtroendet och självkänslan med ett bländande leende, för andra en nödvändighet i livet att kunna känna sig fräsch helt enkelt. Vad handlar det om för dig? För nog kan du erkänna att du har stått framför badrumsspegeln och gnuggat tänder lite samtidigt som du stilla frågat dig själv ”skulle de inte kunna vara lite vitare”. En viktig faktor att tänka på är att alla människor har olika förutsättningar när det gäller vilken färg vi har på tänderna.

Vad passerar dina tänder under en dag

Tänk på, under en dag, vad som passerar dina tänder. Dryck, mat och i vissa fall även cigaretter och snus. Allting rör sig i munnen och påverkar hur våra tänder mår och ser ut.

Emaljen på vår tand är från början vit och klar (det kan man se hos yngre människor och barn) och relativt opåverkad av tidens ”tand”. Det som vi ser som missfärgningar är beläggningar som lägger sig ovanpå emaljen – även att tanden åldras bidrar till att tanden inte längre förblir lika klar som tidigare, en naturlig process.

Orsaker till missfärgning på tänderna

  • Drycker som kaffe, te, rödvin och läsk bidrar till att skapa beläggningar på tänderna och göra att de ser ”smutsiga” ut
  • Vissa färgämnen i mat kan även det göra att våra tänder tappar den där vita finishen
  • Olika produkter som naturligt eller artificiellt innehåller starka färgämnen: Blåbär, soja, rödbetor, godis och (som nämnt) läsk innehåller starka färgämnen som på ett eller annat vis orsakar beläggningar på tänderna. Det spelar här ingen roll om själva färgämnet är naturligt eller inte, det påverkar i alla fall tändernas utseende.

Hälsoorsaker till fläckar på tänderna

Tobak är en direkt orsak till gula tänder, oavsett om det är rökning eller snusning som gäller. Den gula hinnan som uppkommer av tobak kan sätta sig på fingrar, läppar och, såklart, även tänderna. För den som är beredd att ge upp tobaksberoendet finns det många bra hjälpmedel och det är en vinst för hela kroppen. Då kan det självklart även vara aktuellt att vilja få tänderna lite finare och vitare – som ett tecken på att man genomgår en förändring till det positiva.

Det finns självklart även en rad sjukdomar och mediciner som kan påverka munnen och därigenom även tänderna. Exempelvis kan antibiotika ge en grå ton på tänderna. Om du vill göra något åt dina tänder i samband med sjukdom eller pågående behandling är det bra att konsultera din läkare så den eventuella förändring du vill göra med tänderna inte påverkar eller påverkas av något annat medicinskt.

En viktig faktor att tänka på är att alla människor har olika förutsättningar när det gäller vilken färg vi har på tänderna. Vissa har naturligt vitare tänder än andra och det behöver inte nödvändigtvis vara relaterat till någon yttre faktor även om dessa självklart i olika utsträckning påverkar tandens emalj.

Jag vill göra något åt mina fläckar på tänderna

Först och främst finns det naturliga sätt att hålla tänderna vitare. Genom att undvika direkt kända riskfaktorer som tobak och kaffe och genom att tänka på vad man äter (en naturligare bakterieflora hjälper till att hålla tänderna fräscha) kan man själv grunda för ett vitare leende. Detta påverkar ju även resten av kroppen på ett positivt sätt!

Att regelbundet besöka tandläkaren och få hjälp av en tandhygienist att hålla rent och fräscht är även det en bra början. Naturligtvis påverkas tänderna även om vi försöka undvika saker som rödvin och tobak, och visst vill man ta sin kopp morgonkaffe även om det kan innebära fläckar på tänderna. För att få vitare tänder finns olika tandblekningsmetoder som du kan konsultera din tandläkare om och här är det viktigt att man tillsammans kommer fram till om tandblekning är lämpligt just för dig.

Det finns en rad olika metoder med blekning av enskilda tänder, blekning genom laser och även särskilt framtagen blekgel. Det du bör tänka på är att det kan framkomma allergier till följd av blekningsmedlet, men det är relativt sällsynt. Det finns även förutsättningar som gör det direkt olämpligt för dig att bleka tänderna – detta vet din tandläkare i regel mer om.

Det finns även tandkrämsprodukter som ska göra så att du direkt hemma kan påverka tändernas utseende. Att hålla reda på alla olika märken och tekniker som kan hålla tänderna vita är inte helt lätt – du får helt enkelt testa dig fram om någon produkt fungerar bättre (eller sämre) för just dig. Fråga även din tandläkare om råd.

Utvecklingen av just såna här produkter som hjälper oss att hålla tänderna vita har gått framåt och för dig som är intresserad att göra något åt beläggning på tänderna och vill få tillbaka den där lystern i tänderna så finns det numer effektiv och enkel hjälp att ta till.

Tändernas välmående blir ett glatt leende

Utseendet är något som blir allt viktigare – i yrkeslivet, socialt och i livet i allmänhet. Man vill känna sig fräsch och se bra ut.

För dig som är före detta rökare eller snusare kan det handla om att du vill, för dig själv som andra, manifestera den positiva förändring som du har genomgått och kunna ge ett rejält leende utan att skämmas för gula tänder. För andra, som dricker kaffe dagligen, njuter av ett glas rött då och då eller äter lite godis så kan det handla om att man helt enkelt vill göra något åt den där fula beläggningen på tänderna – det går att få ordning på.

I grunden så är tändernas välmående ditt ansvar och av betydelse för hela kroppen. Genom att undvika att stoppa dig alltför mycket onyttigt och hålla efter vår munhygien kan du uppnå ett renare, och mer bländande leende som du kan stå upp för!

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: