Ange ditt sökord

Sälolja minskade ledvärk och lindrig psoriasis

Sälolja minskade ledvärk och lindrig psoriasis

Forskning från Norge tyder på att sälolja kan lindra ledvärk orsakad av inflammatorisk tarmsjukdom. Samma forskare har i studier även sett en förbättring av lindrig psoriasisartrit.

Annons:

I studien jämfördes effekten sojaolja och sälolja vid reumatiska problem. Säloljan visades minska stelhet på morgonen, antalet ömma leder och den inflammatoriska sjukdomsintensiteten. Forskarna betecknar effekten av sälolja vid reumatiska besvär som distinkt när oljan ges direkt i tunntarmen och sammansättningen hos sälolja tycktes särskilt lämplig. Sälolja är precis som fiskolja rik på Omega-3- fetter men innehåller mycket mer av fettsyran DPA.

Tidigare forskning indikerar att ett högt intag av en viss form av fettsyra minskar kroppens produktion av ämnen som verkar i den inflammatoriska reaktionen. Sälolja är särskilt rik på denna fettsyra. I en nyligen genomförd pilotstudie ville samma forskare undersöka tidigare insamlade data för att se om de patienter som fick mindre ledbesvär också hade en hög koncentration av fettsyran i blodet under behandlingstiden. Pilotstudien som endast genomfördes på tio patienter indikerar att så var fallet. Något som kunde upprepas vid ett senare försök på knappt 20 patienter. Forskarna menar att det ger anledning att undersöka saken vidare.

Sälolja visade sig i en studie också vara effektiv vid psoriasisbesvär och ledvärk orsakad av psoriasis artrit hos patienter med mild sjukdomsintensitet. Fyrtio av fyrtiotre försökspersoner fullföljde studien. Hälften lottades att använda sälolja och hälften att använda sojaolja. Effekten var modest men statiskt säkerställd. Forskarna summerar att fler studier under längre tid krävs för att kunna fastställa effekten av sälolja vid symtom orsakad av psoriasis artrit.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: