Ange ditt sökord

Ryggont och smärta – 6 olika behandlingssätt

Ryggont och smärta – 6 olika behandlingssätt

Vi tar upp en rad vanliga behandlingssätt för att motverka smärta och nedsatt funktion (t.ex ryggont): Kiropraktik, naprapati, osteopati, sjukgymnastik, stötvågsbehandling och traditionell kinesisk akupunktur.

Annons:

Idag är hälsotrenden stor och överallt hittar man tips på hur man håller sig i form och själv förebygger god hälsa. Härligt!

Ändå händer det att man ibland drabbas av olika besvär, oavsett om det är akut, långvarigt eller till och med kroniskt. Här har vi kortfattat tagit upp några av de vanligaste behandlingarna vid sidan om den ”traditionella” vården i Sverige, som en hjälp på vägen för att förebygga eller avhjälpa besvär.

Tänk på att det kan variera något hur varje terapeut arbetar. Man bör alltid informera terapeuten om tidigare sjukdomshistoria, medicinering och livsföring, då det i vissa fall kan vara olämpligt med viss typ av behandling.

Kiropraktik, Naprapati och Osteopati

Det finns många likheter mellan kiropraktik och naprapati. Båda arbetar med metoder för att minska smärta och återställa funktion i rörelseapparaten genom att spåra och behandla mekanisk obalans i kroppen. Det är inte alltid det område där smärtan sitter som behöver behandlas.

Vid första besöket sker en grundlig intervju för att utreda sjukdomshistoria, livssituation, besvär och möjliga orsaker till besvären, såsom muskulär obalans eller brister i arbetsmiljön. Behandlingen sker med manuella tekniker för att påverka mekaniska funktioner. Syftet är att reducera smärta och förbättra funktion i muskler, nerver, leder och ligament, som kanske inte längre arbetar som de bör. Ofta läggs också träningsprogram upp för att förebygga eller undvika återkommande besvär.

1. Kiropraktik

Ordet kiropraktik kommer från det grekiska ”chiro” som betyder hand, och ”praktikos” – att göra, använda.

Utbildning:För att bli legitimerad kiropraktor i Sverige krävs idag fem års heltidsstudier. Man kan även utbilda sig utomlands, med fem års universitetsstudier och legitimationspraktik under ett år, efter examen. Därefter väljer terapeuten själv eventuella vidareutbildningar. Mer information fås på: www.kiropraktik.com och www.lkr.se.

Exempel på behandlingsområden
• Rygg- och nackproblem
• Huvudvärk
• Ischias
• Idrottsskador
• Besvär från käke

Behandling:Kiropraktorn använder sina händer för att genom korta hävtekniker justera och mobilisera ett område eller en led. I första hand fokuserar kiropraktorn dessa manipulationer till ryggraden och bäckenet även om man också behandlar armar, ben och kraniet. Andra metoder som idag används hos kiropraktor är triggerpunkts- och mjukdelsbehandling. Elektroterapi förekommer även om det inte tillhör den vanligaste behandlingsmetoden.


Dennis Johansson Leg. Kiropraktor, Capio Citykliniken i Klippan, ordförande KFS; Den vanligaste patienten är en medelålders person som söker för smärta i ländrygg eller nacke. Däremellan kan sökorsakerna variera och vi har patienter i alla åldrar.

2. Osteopati

Ordet ”osteo” betyder ben och ”pathos” betyder att lida.

Utbildning:I Sverige finns två osteopatskolor som valideras av universitet i UK. En godkänd examen motsvarar fil.kand. i Sverige. I dagsläget kan man inte bli legitimerad som osteopat i Sverige.

Exempel på behandlingsområden
• Huvudvärk, migrän
• Rygg- och nackbesvär
• Ischias
• Andnings- och matsmältningsbesvär
• Muskel- och ledvärk

Behandling: Det finns ett antal behandlingsmodeller inom osteopatin med det gemensamt att man bara använder händerna. Filosofin är att kroppens struktur och funktion är en sammanlänkad helhet där allt påverkar varandra, kropp, själ och sinne. Genom att ta bort störningar och istället öka dynamiken kan man stärka kroppens självläkande förmåga.

www.osteopatforbundet.se

3. Naprapati

Ordet naprapati kommer från det tjeckiska ”napravit” som betyder korrigera och det grekiska ”pathos” som betyder lidande.

Utbildning:En legitimerad naprapat har genomgått fyraårig utbildning på Naprapathögskolan och därefter en legitimationspraktik på ett år. Många naprapater vidareutbildar sig sedan inom individuellt valda ämnen. www.naprapater.se

Exempel på behandlingsområden:
• Nackspärr
• Migrän eller spänningshuvudvärk
• Smärta/rörelseinskränkning i rörelseapparaten
• Ischias
• Musarm/tennisarmbåge

Behandling:Manuell behandlingsform där man manipulerar och mobiliserar leder samt mjukdelsbehandlar genom exempelvis massage och stretching för att återställa funktionen i rörelse- och stödjeorgan. Vid behov används även olika typer av elbehandlingar, exempelvis TENS, NMES och ultraljud.


Felicia Rosvall, c/o Ryggkliniken Göteborg;
Jag behandlar personer i alla åldrar, såväl ungdomar som äldre. Dessutom assisterar jag många elitidrottare både inför, under och efter tävling. I framtiden hoppas jag på ett ökat samarbete mellan de olika vårdgivarna i landet såsom läkare, dietister, psykologer, naprapater, sjukgymnaster, kiropraktorer och övriga specialistkompetenser, för att genom en helhetssyn på bästa sätt hjälpa patienten.

Din ryggsmärta kan bero på inflammatorisk ryggsjukdom, Läs mer här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: