Ange ditt sökord

Grönsaker har en rad hälsofördelar för såväl män som kvinnor. Foto: Shutterstock

Grönsaker har en rad hälsofördelar för såväl män som kvinnor. Foto: Shutterstock

Riktiga män äter sallad

Riktiga män äter sallad är inte bara ett påstående utan även en helt ny kokbok av Mai-Lis Hellénius och KC Wallberg. Mer grönt på tallriken även för män skulle bland annat kunna minska impotensproblem och förhindra hjärtinfarkter.

Annons:

Att grönsaker är nyttigt är för de flesta ingen hemlighet. Forskning har genom åren visat på en rad hälsofördelar med att äta grönsaker och då handlar det naturligtvis om så mycket mer än gurka och tomater. Den nya boken tar fasta på detta och är inte bara fylld med en rad riktigt goda recept och vackra bilder utan även med intressanta och insprierande intervjuer. 

Vinn boken “Riktiga män äter sallad”. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och var med och tävla! Anmäl dig här

Kända svenska män och deras relation till sallad

Journalisten Mia Gahne har mött en rad kända män och deras inställning till sallad. Bland annat berättar Arne Hegefors, Erik Lallerstedt och Börje Salming om sina tankar kring kost och hälsa. Deras intressanta berättelser kombinerat med en rik variation på salladsrecept fyller boken från pärm till pärm. Tanken är att upptäcka att sallader faktiskt kan göra dig mätt och fungera både som fristående rätt och som tillbehör till kött eller fisk. 

I boken intervjuas även en av författarna, Mai-Lis Hellénius.

Oro över att män äter för lite grönsaker

Mai-Lis Hellénius är överläkare på Livsstilsmottagningen vid Karolinska Universitetssjukhuset. En grundläggande orsak till att boken kom till var att hon såg att män äter för lite grönsaker, något som i sin tur ger upphov till hälsoproblem redan i medelåldern. Särskilt jämfört med kvinnor som äter förhållandevis mycket sallad.

Enligt Mai-Lis Hellénius kan grönsaker på menyn inte bara krympa midjemått och förhindra hjärtinfarkter utan även öka muskelstyrka och minska impotensproblem. En stor del av Mai-Lis Hellénius arbete går ut på att just förebygga hjärt-kärlsjukdomar och under sina yrkesverksamma år har hon mött många män som har fått förändra sin livsstil. Det är några av dessa möten som hon delar med sig av i boken blandat med goda vetenskapliga råd varför grönare mat är bra för mäns hälsa. 

Lallerstedts äpple- och dadelsallad med lättvispad dressing

Den svenske mästerkocken Erik Lallerstedt tycker om sallader med smak. I hans sallad ingår bland annat dadlar och äpplen som ger lite extra sötma. Tillsammans med den oemotståndliga dressingen blir det en riktigt kalassallad. Det här är ett av många goda recept ur boken.

Ingredienser
4 portioner

 • I näve röda mangoldskott
 • 1 huvud krispsallad
 • 1 näve spenat
 • 1/2 huvud eklbadssallad
 • 150 g blandade tomater
 • 4 salladslökar
 • 100 g urkärnade dadlar
 • 50 g pistaschnötter (strunta i nötterna om det finns nötallergiska i sällskapet)
 • 4 äpplen, helst Royal Gala

Dressing

 • 1 msk sötstark senap
 • 1 msk grov senap
 • 1 msk vitvinsvinäger, gärna champagnevinäger
 • 1/2 dl lättvispad mager grädde

Gör såhär

Skölj och riv salladsbladet. Skölj och skiva tomaterna, strimla salladslök och dadlar. Lägg upp grönsaker, dadlar och nötter i en skål eller på tallrikar.

Gör sedan dressingen, blanda de bägge senapssorterna med vinäger. Rör ihop med den lättvispade grädden. 

Kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Fördela ovanpå salladen och ringla slutligen över dressingen. 

— 

 “Riktiga män äter sallad” (Ica Förlag) Professor Mai-Lis Hellénius, KC Wallberg. Intervjuer av Mia Gahne, foto Bruno Ehrs.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: