Ange ditt sökord

Dagens prissättningsmodellen för läkemedel är komplex och svåröverskådlig, menar regeringen. Foto: Shutterstock

Dagens prissättningsmodellen för läkemedel är komplex och svåröverskådlig, menar regeringen. Foto: Shutterstock

Regeringen tillsätter utredning – prissättning av läkemedel ska ses över

Dagens system med finansiering och prissättning av läkemedel riskerar att bli både föråldrat och ojämlikt för patienter.

Annons:

Det menar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) och regeringen tillsätter därför en utredning för att se över kostnader för läkemedel. Målet är att det ska finnas högkvalitativa prisvärda läkemedel till patienter när de behöver det även i framtiden.

Komplext system

Regeringen konstaterar att det system som idag finns när det kommer till att finansiera, subventionera och prissätta läkemedel är komplext och svåröverskådligt.

För att man ska kunna bibehålla och utveckla det system som finns idag väljer regeringen därför att nu göra en översyn, säger Gabriel Wikström (S) till TT.

Finansieringsfrågor tas upp

Gabriel Wikström säger också till TT att frågan om nya effektiva läkemedel och finansieringen av dessa kommer att granskas då många av dessa läkmedel medför en hög kostnad. 

Den kostnaden riskerar nämligen att tränga ut andra typer av behandlingar säger Gabriel Wikström som menar det är positivt att fler kan leva ett friskare liv med de nya läkmedlen men att prissättningen riskerar leda till ojämlikhet mellan patienter. 

Införa förbud

Regeringen kommer även att utreda om det eventuellt behöver införas ett förbud för landsting att enskilt gå in i avtal med läkemedelsbolag. 

Anledningen är att regeringen tror att om enskilda landsting gör egna avtal så kan det leda till kortsiktiga vinster för landstinget men att det riskerar att alla i slutänden kommer att bli förlorare säger Gabriel Wikström till TT. 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: