Ange ditt sökord

Sommarledighet är något de flesta av oss längtar efter, men att sänka förväntningarna kan vara det bästa receptet för en lyckad semester. Foto: Shutterstock

Sommarledighet är något de flesta av oss längtar efter, men att sänka förväntningarna kan vara det bästa receptet för en lyckad semester. Foto: Shutterstock

Recept för lyckad ledighet

De flesta av oss ser fram emot en skön ledighet under sommaren. Många har förväntningar på det som ska hinnas med, kanske en rundtur till nära och kära, fixa på landstället, umgås med familjen och göra aktiviteter man har sett fram emot hela året. Flera korta semesterveckor och sänkta förväntningar ger en lyckad ledighet menar Petra Lindfors, forskare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet.

Annons:

Men att ställa om från långa arbetsdagar till semester är inte alltid enkelt. För att semestern ska leda till återhämtning krävs god planering och rätt prioriteringar menar Petra Lindfors, forskare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet. Om man har arbetat hemifrån under coronapandemin blir det extra viktigt att städa bort arbetet för att göra skillnad mellan jobb- och semesterhemmet.

Om mejlkorgen är full och att-göra-listan lång precis innan semestern, har något gått fel från start. Kanske har man prioriterat fel saker.

– Det håller inte i längden och behöver kommuniceras med chefen, säger Petra Lindfors.

Studier visar att den utvilade känslan efter semestern tyvärr försvinner ganska snabbt hos personer med kontorsjobb. Därför kan det vara bra att dela upp semestern i kortare ledigheter. För den som dessutom lever med barn kan semestern bli mer krävande och behöver inte alltid betyda vila. På vissa arbetsplatser är det lugnare på somrarna och då kan jobbet till och med vara en vilopunkt.

– Det är inte alltid så att jag kan göra vad som passar bara mig under en hel livscykel, man får tänka flexibelt, berättar Petra Lindfors. Men om man är två vuxna så kan man ge varandra sovmorgnar. Det handlar också om att sänka förväntningarna och glädjas åt det enkla, istället för att fylla dagarna med aktiviteter. Kanske behöver man inte göra allting tillsammans hela tiden. Kommunicera gärna med barnen kring upplägget av dagarna och lägg upp scheman med tydlig struktur. Det kan vara skönt att veta att ”idag är lunchen det här”. Man får också komma ihåg att semester ger oss värdefull tid att engagera oss i barnen.

Denna sommar blir annorlunda än vad man kanske hade tänkt sig, inställda resor eller fester och svårigheter att träffa äldre släktingar.

– I läget med pandemin så är det uppenbart att vi är många som sitter i samma båt, menar Petra Lindfors. Den övergripande aspekten är att komma ihåg att det inte bara är min resa eller bröllop som är inställt. Kanske går det att göra en variant? Fokusera inte på vad du missar, utan tänk: men vad kan jag göra istället då? Kanske ger den här sommaren ett tillfälle att upptäcka Sverige och närmiljön.

Många tycker att det kan vara tufft att komma tillbaka till jobbet igen efter en längre ledighet. Vi behöver inte bara varva ner inför semestern utan även varva upp när det är dags att börja arbeta igen. Petra Lindfors tycker att det kan vara bra att både starta och avsluta med en kortvecka.

– Ett bra sätt att komma tillbaka är att börja mitt i veckan. Och kom ihåg att det ofta är sommar kvar när vi börjar jobba igen – utnyttja kvällarna!

Petras tips för en lyckad semester

  • Veckan före semestern tar man hand om ”måsten” och ser över vad som kan vänta.
  • Flera korta semesterveckor.
  • Sänkta förväntningar, känn glädje för det enkla istället för att fylla dagarna med aktiviteter.
  • Kanske behöver man inte göra allting tillsammans hela tiden.
  • Förmedla till barnen vad som gäller – ge tydlig struktur.
  • Stäng av jobbtelefonen och göm undan den.
  • Sortera bort alla papper – lägg allt relaterat till jobb på ett ställe.
  • Starta med en kortvecka efter semestern.
Annons:

Källor:

Stockholms universitet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: