Ange ditt sökord

Studien visar bland annat att barn och ungdomar äter för dåligt och rör sig för lite och att det finns ett samband med skärmanvändningen. Foto: Shutterstock

Studien visar bland annat att barn och ungdomar äter för dåligt och rör sig för lite och att det finns ett samband med skärmanvändningen. Foto: Shutterstock

Rapport: Svenska barn rör sig för lite och äter för dåligt

Generation Pep kartlägger barn och ungas hälsa i Sverige. Årets rapport visar bland annat att flickor rör sig mindre än pojkar och att det bara är fyra av tio barn som äter grönsaker varje dag.

Annons:

Fler än 11 000 barn, i 4–17-årsåldern, och deras vårdnadshavare har varit med i studien som utförts av bland annat forskare vid Göteborgs universitet och med stöd av Hjärt- och lungfonden.  

Samband mellan för lite rörelse och skärmanvändning

Studien visar bland annat att barn och ungdomar äter för dåligt och rör sig för lite. I studien ser de även ett samband mellan att de barn och unga, framför allt tonåringar, som sitter allra mest still framför skärmar också rör sig allra minst. 

Enligt rapporten vet de tillfrågade barnen vad som är nyttigt att äta men trots detta kommer man inte upp i rekommendationerna. 

Efterlyser ett gemensamt ansvar

Ansvaret gällande barns och ungas hälsa ligger inte på en ensam aktör utan Generation Pep efterlyser ett gemensamt ansvar där man börjar samarbeta och samverka på alla nivåer i samhället och skapar förutsättningar för barn och unga. 

Pep-Rapporten 2019

  • Flickor rör sig mindre än pojkar och tonåringar mindre än yngre barn.
  • Endast fyra av tio barn har angett att de äter grönsaker varje dag.
  • En fjärdedel av barnen uppger att de endast har idrottsundervisning en gång i veckan.
  • Mer än var femte 7-9 åring sitter tre timmar eller mer framför skärm varje dag utanför lektionstid.
  • Barn till aktiva föräldrar rör sig mera.
Annons:

Källor:

Göteborgs universitet 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: