Ange ditt sökord

Under våren väntar flera tävlingar för

Under våren väntar flera tävlingar för "Devils" och i maj bär det av till USA för att tävla internationellt för första gången. Foto: Ida-Maria Lehto

Cheerleading handlar om att ett lag till musik i flera mindre grupper, samtidigt gör olika bygg med lyft och kast, danssteg, gymnastik och ibland ropas det ramsor. Foto: Ida-Maria Lehto

Cheerleading handlar om att ett lag till musik i flera mindre grupper, samtidigt gör olika bygg med lyft och kast, danssteg, gymnastik och ibland ropas det ramsor. Foto: Ida-Maria Lehto

Rörelseglädje, musik och teamwork – inspirerande träning!

Vad kan vara bättre för barn- och ungdomar än att röra på sig till musik, ropa ramsor och att lära sig samarbeta? Sporten Cheerleading som ursprungligen kommer ifrån USA, har sedan 80-talet vuxit enormt i Sverige. Idag finns många föreningar, framför allt i de större städerna, men förhoppningsvis är fler på gång ute i landet.

Annons:

I en enkät från Folkhälsomyndigheten syns fler positiva trender vad gäller levnadsvanor hos skolelever, som exempelvis minskad alkoholkonsumtion och att färre röker tobakscigaretter. Det stora hälsoproblemet är dock stillasittandet. Bara 14 procent följer rekommendationen och rör på sig minst en timme varje dag och det är vanligare bland killar än tjejer. 15 procent tränar aldrig eller högst en gång i månaden.

Vi vet att det är viktigt att röra på sig för att må bra, framför allt då de flesta sitter stilla mycket i skola och på arbetet. Forskning pekar även på att musik i form av sång och även dans har mycket positiv inverkan på människor, både fysiskt och mentalt. Vi får använda hjärnan, det utsöndras positiva hormoner, vi kan bli lugnare och mer fokuserade, vilket bland annat kan leda till bättre inlärning.

Cheerleading – en relativt ny träningsform i Sverige

Cheerleading handlar om att ett lag till musik i flera mindre grupper, samtidigt gör olika bygg med lyft och kast, danssteg, gymnastik och ibland ropas det ramsor. Det handlar om att samarbeta och alla är oerhört viktiga för att få ihop hela programmet – en positiv laganda är en stor fördel. Idrotten cheerleading består bland annat av gymnastik, hopp, dans, bygg/stunt och pyramider. Allt kännetecknas av ett högt tempo samt ett skarpt och koncist rörelsemönster.

Momenten utövas var och ett för sig eller koreograferas samman till ramsor eller musik och man tränar kondition, styrka, koordination, balans och flexibilitet. 

Både killar och tjejer är välkomna

En pyramid är en serie av stunts som ofta består av alla medlemmar i laget. Man använder baser, toppar, bakpersoner och frampersoner. Även hopp och gymnastik är en viktig del. Dessa moment kan utföras på olika svårighetsnivåer beroende på vilken nivå man tränar och tävlar på. En cheerleader arbetar även mycket med sin utstrålning för att entusiasmera åskådarna, det kallas ofta för ”spirit”.

Det finns en del likheter med redskapsgymnastik, men gymnastik är mer individuellt och för att bli en riktigt bra gymnast kan det vara en fördel att vara kort och smärt. Cheerleadingen är istället en lagidrott där alla behövs; man behöver både korta och långa personer, ”mindre” och ”större” personer. Det är framför allt tjejer som tränar cheerleading, men man har även blandlag och killar är varmt välkomna.

Dynamite – laget ”Devils”

Dynamite Cheerleading är en av Sveriges största och äldsta cheerleadingförening som bedriver sin verksamhet i Sundbyberg, Stockholm. Man har omkring 540 aktiva från sex år och uppåt, fördelade på 24 lag. I höstas tävlade många av lagen i Nordic All Level Championship utanför Göteborg och flera Dynamite lag vann i sin ”level” (sin åldersgrupp och svårighetsnivå). Ett av lagen som vann var ”Devils” – ett junior, level 3 lag, där tjejerna är mellan 11-15 år gamla. De började att träna tillsammans i höstas och tränarna heter Rosanna och Sara.

– Vi är oerhört stolta över våra tjejer – de är mycket värdiga vinnare, säger Rosanna. Vårt jobb som tränare är att lägga upp ett program med rätt svårigheter för den ”level” man tävlar i och för personerna vi har i laget. Sedan handlar det om att öva, öva och öva ännu mer. Men det måste förstås vara kul och vi hittar på en hel del bus emellanåt, säger hon med glimten i ögat.

Laget ”Devils” tränar inför tävlingen i Göteborg.

Laget ”Devils” tränar inför tävlingen i Göteborg.

Tävlar internationellt för första gången

Nu väntar flera tävlingar under våren för “Devils” och i maj bär det av till USA för att tävla internationellt för första gången. Tack vare att ”Devils” vann och hade tillräckligt avancerade bygg och gymnastik, blev de nämligen inbjudna till ”The Summit” i Orlando, USA. Detta är ett VM i cheerleading för juniorer och tjejerna blev förstås överlyckliga.

– När jag hörde att de ropade upp den som kom på tredje plats skrek jag högt för då fanns det fortfarande chans att vinna, berättar Emma som är huvudbas och en av dem som ser till att fånga topparna efter kasten. När de sedan ropade upp oss som vinnare så rann tårarna – det var en fantastisk känsla att få vinna första tävlingen med nya laget och efter mycket hårt arbete. Att vi dessutom får möjlighet att åka till USA och tävla, är som en dröm. Detta blir ett äventyr och oavsett hur det går för laget kommer vi att lära oss oerhört mycket, menar tränare Sara. Tyvärr får laget själva stå för kostnaderna för resa och uppehälle, men med många kreativa och flitiga tjejer och föräldrar, har vi påbörjat en insamling för att underlätta för alla att kunna följa med.

Vad är det roligaste med cheerleading, förutom tävlingarna?

– Det är gemenskapen med alla de andra, säger Cornelia som både är bas och topp. Vi har kul ihop även om det också är tuffa träningspass. Träningen är varierad, vi tränar både styrka, kondition och en hel del smidighet. Jag gillar också att det är en lagidrott och att alla är lika viktiga. Dessutom är det toppen att alla storlekar behövs – om man exempelvis är kort och liten kan man bli en bra topp, är man lång och stabil är man den perfekta bakpersonen. Baspersonerna kan vara både lite kortare eller lite längre.

Laget “Devils” med tränare Sara och Rosanna.

Fakta Cheerleading

Cheerleading är en ursprungligen amerikansk sport, som numera spritts över världen. Det var till en början ett sätt att stödja det egna laget vid idrottsevenemang, vilket förblir vanligt förekommande särskilt i USA. Cheerleading skapades på 1860-talet av Johnny Campbell. Utövarna använde först så kallade “pompoms” av papper hejade mest på fotbolls- och basketmatcher. Nu har cheerleading spridit sig över hela världen och stora nationella och internationella mästerskap anordnas årligen. Sedan 1980-talet utövas cheerleading som tävlingsinriktad sport i Sverige. För en svensk publik hade cheerleading dessförinnan blivit känt genom amerikanska filmer, vilka dock inte alltid ger, och kanske inte heller avser att ge, en rättvis bild av sporten.

Annons:

Mer information kring föreningen Dynamite får man på www.dynamitecheerleading.com

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: