Ange ditt sökord

Förra året dog över 800 000 barn i lunginflammation, det innebär att ett barn dör var 39 sekund. Foto: Jonathan Hyams/Save the Children

Förra året dog över 800 000 barn i lunginflammation, det innebär att ett barn dör var 39 sekund. Foto: Jonathan Hyams/Save the Children

Rädda Barnen: Lunginflammation dödar ett barn var 39 sekund

I fjol dog nära en miljon barn i lunginflammation och nu efterlyser sex ledande hälso- och barnorganisationer globala åtgärder för att bekämpa sjukdomen.

Annons:

Efterlysningen komer i ett gemensamt utrop under tisdagen den 12 november som även är globala lunginflammationsdagen. Lunginflammation kan både botas och förebyggas, ändå dör nära en miljon flickor och pojkar i sjukdomen varje år. Det är fler än alla som dör i mässling, malaria och aids sammantaget och orsaken är brist på medicin. 

Ett barn dör var 39 sekund

Förra året dog över 800 000 barn under fem år i lunginflammation. Det innebär att ett barn dör var 39 sekund, skriver Rädda barnen i ett pressmeddelande.

Enligt Rädda Barnen kunde största delen av sjukdomsfallen undvikas genom vaccinering.

Efterlyser globala åtgärder

Sex ledande hälso- och barnorganisationer går på tisdag ut med ett gemensamt upprop. Man efterlyser globala åtgärder för att bekämpa sjukdomen.

– Vi måste satsa mer på det globala arbetet mot lunginflammation. Vi efterlyser konkreta åtaganden och resurser för att avvärja den här sjukdomen. Vi efterlyser det av de mest drabbade länderna och internationella givare. Vi måste särskilt satsa på att också de fattigaste och mest utestängda ska ha tillgång till hälsovårdstjänster, säger Anne Haaranen, chef för Rädda Barnens internationella program, i pressmeddelandet.

Bakom uppropet står ISGlobal, Rädda Barnen, Unicef, Every Breath Counts, Unitaid och GAVI-vaccinationsalliansen.

Fakta Lunginflammation

  • Lunginflammation orsakas av en bakterie, ett virus eller svamp.
  • Lungorna fylls av vätska. Det leder till att den insjuknade får svårt att andas.
  • Lunginflammation var den sjukdom som under fjolåret skördade mest dödsfall bland barn under fem år.
  • Det går att vaccinera sig mot lunginflammation och sjukdomen är lätt att bota med förmånlig antibiotika.

Du kan vara med och stötta Rädda Barnen – läs mer här!

Annons:

Källor:

Rädda Barnen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: