Ange ditt sökord

Proteinnivåer kan avslöja Alzheimers sjukdom tidigare

Proteinnivåer kan avslöja Alzheimers sjukdom tidigare

När man drabbas av Alzheimers sjukdom förtvinar nervcellernas utskott. Detta leder till att speciella proteiner utsöndras i ryggvätskan.

Annons:

Genom att ta prov på ryggvätskan skulle man kunna ge besked om Alzheimers sjukdom. Det har forskare vid Sahlgrenska Akademin tagit fasta på och utvecklat nya så kallade biomarkörer, som kan ge säkrare diagnoser. Biomarkörerna speglar pågående biologiska processer i kroppen och kan användas för att på sikt ta fram effektiva behandlingar.

Proteinämnen samlas

Ett av de mest karaktäristiska symtomen hos Alzheimers sjukdom är minnes- och funktionsstörningar. Dessa uppstår på grund av att proteinämnet beta-amyloid samlas i klumpar mellan hjärnans nervceller. I samband med detta förtvinar nervcellernas utskott, som leder till att speciella proteiner utsöndras i ryggvätskan.

Mäta proteiner

Forskarna vid Sahlgrenska Akademin har nu utvecklat ett sätt som man kan använda för att mäta dessa proteiner och även proteinämnen i ryggvätskan. Genom att använda ämnena som biomarkörer kan man ställa säkrare diagnoser hos människor med kognitiva störningar.

Upptäcka Alzheimers sjukdom i ett tidigare stadium

Doktoranden Niklas Mattson har använt sig av resultatet i sin doktorsavhandling och enligt honom skulle vi troligtvis kunna upptäcka förändringar i hjärnan på ett mycket tidigt stadium av Alzheimers sjukdom. Detta genom att nivåerna i proteinerna förändras i ryggvätskan redan vid tidiga symptom. Man försöker nu sprida användandet av dessa nya biomarkörer genom att etablera ett internationellt kontrollprogram. 

Förutom att använda biomarkörerna vid diagnosticering kan man även använda dessa när man behöver testa nya läkemedel mot Alzheimers sjukdom. Förhoppningen är att kunskap om dessa biomarkörer bidrar till bättre vård av patienter inom neurologi och psykiatri. 

 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: