Ange ditt sökord

Probiotika vid uppblåst mage

Probiotika vid uppblåst mage

I tarmen finns en naturlig uppsättning av bakterier. För många räcker det för att magen ska må bra. För andra kan de naturliga bakterierna behöva stärkas - det är då probiotika kommer in.

Annons:

Se här nedan vilka bakteriestammar som hjälper vid uppblåst mage.

De bakterierer som har hälsofrämjande egenskaper definierar man som probiotika. Probiotika stimulerar uppkomsten av gynnsam tarmflora.

Att magen mår bra är betydande för vårt fysiska men även psykiska välbefinnande. Om du har obehag i magen så kan det leda till att du undviker vissa situationer som middagsbjudningar, längre promenader eller att helt enkelt umgås med andra. Den rent fysiska aspekten, att känna sig uppblåst, förstoppad eller ha orolig mage och matsmältningsbesvär är självklart inte helt lätt det heller. Så visst är magens välbefinnande viktigt!

Magen utsätts för vår nya livsstil

Äter du mycket snabbmat? Stressar dig igenom tillvaron? Eller helt enkelt känner på dig att du inte får i dig “rätt” saker för att magen ska må bra? Det är du inte ensam om. Förändringar i vår livsstil har även inneburit förändringar i vårt näringsintag. En tydlig anledning är den stora konsumtionen av fryst eller kyld mat. Länge var vi vana att hantera vår mat med olika naturliga medel för att syra maten och då framkalla naturliga bakterier som hjälpte vår mage. Till skillnad från fermenterad (syrad) mat (till exempel yoghurt, fil, surkål) så är fryst/kyld mat relativt bakteriefattig – främst för att undvika ”onda” bakterier men med bieffekten att det blir brist även när det kommer till “goda” bakterier.

Tarmen innehåller flera olika bakterier som hjälper oss bryta ner maten och även skyddar oss mot bakterier som gör oss sjuka och om det skapas en obalans i magens bakterieflora – ja, då riskerar din mage att må dåligt. Det är därför magen ibland behöver hjälp av exempelvis probiotika, för att återställa den naturliga balansen.

Uppblåst mage

En uppsvullen mage, förstoppning och/eller att du känner dig “gasig i magen” är många gånger en fingervisning om att du drabbats av uppblåst mage. Tänk på vad du äter – hårda fibrer är ofta en bidragande orsak till uppblåst mage. Även om fibrer naturligt kan kännas nyttigt så är det för många magar svårt att smälta och hantera. Att få i sig frukt och grönt som är mildare är ett råd, att dra ner på mjölkprodukter ett annat.

För att komplettera och gynna bakteriefloran i magen finns det probiotika – som innehåller kulturer av levande bakterier och ger magens egna bakterier en skjuts som kan ge positiva effekter på din hälsa.

Många olika bakterier

Vår kropp har såväl “onda” som “goda” bakterier. I samband med viss medicinering (t.ex med antibiotika) slås inte bara de “onda” bakterierna ut, man slår även ut de “goda”. Så för den som genomgår en antibiotikakur är det bra att även äta probiotikaprodukter för att hjälpa de “goda” bakterierna och samtidigt bli av med de “onda”.

En av de mest välstuderade mjölksyrabakterierna i världen är Lactobacillus rhamnousus GG (LGG). Trots att man har studerat LGG noggrant är det få av oss som bär på just den bakteriestammen naturligt och därför har forskarna sedan 1980-talet ofta använt frystorkad LGG i sina studier. Anledningen till den utbredda forskningen kring mjölksyrabakterien är att fler ska kunna ta del av de goda egenskaperna dessa bakterier tillför vår tarmflora.

Bland fördelarna med LGG-bakterien kan nämnas förmågan att stärka immunförsvaret, överleva länge i tarmen, mota bort “onda” bakterier som inte tillför något, samt ha en positiv effekt som gynnar tarmslemhinnan och förebygger besvär som akut diarré. Med andra ord är LGG en effektiv liten gynnare!

Olika produkter innehåller olika bakterier och du ska noga läsa på förpackningen vilken bakteriestam just den produkten innehåller. Bifiform till exempel innehåller dels LGG men även en annan effektiv bakterie som är värd att lägga på minnet, Bifidodacterium lactis (BB-12) och som kompletterar LGG.

Hur fungerar probiotika

Många av de “onda” bakterier vi får i oss kan ställa till rejält med besvär. Genom att bilda giftiga ämnen förstörs bakteriefloran i magen och även tarmens väggar. Probiotika kan hjälpa de “goda”bakterierna och motverka de farliga bakterierna.

En bra bakteriebalans är en förutsättning för en god hälsa. Det finns 10 gånger fler bakterier i tarmen än kroppen har celler. Det finns över 500 olika sorters bakterier och var och en av dem består av mängder av individuella stammar. Probiotika kan hjälpa de goda bakerierna och motverka de farliga.
Det är viktigt att mjölksyrabakterierna är syrastabila och har en god förmåga att fästa sig på tarmslemhinnan och etablera sig.

Förutom att mota ut de “onda” bakterierna vet man att probiotika kan hjälpa tarmslemhinnorna genom att få bort de skadliga bakterier som kan finnas och som gör att du mår dåligt i magen.

Probiotika har många fördelar, som tidigare nämnt tror man sig kunna se att probiotika motverkar infektioner, hjälper oss hantera främmande bakteriestammar (som vi kan möta till exempel när vi reser utomlands), bryta ner laktos hos laktosintoleranta och bidra till ett bättre upptag av kalcium, magnesium och järn.

Långt ifrån alla mjölksyrabakterier, hur nyttiga de än må vara, överlever den mycket sura miljön i magsäcken. LGG och BB-12 är två bakterier som verkligen klarar sig och på sin resa genom kroppen hinner verka för att din mage (och i förlängningen du) mår mycket bättre.

Vad betyder probiotika för mig

Har du gått omkring med, på ren svenska, “taskig mage” länge? Du kanske har varit hos läkare och de har tittat, undersökt, funderat men ändå inte hittat något? Känner du att du måste vara nära en toalett hela tiden “utifall”? Så ska du absolut inte behöva ha det!

Med kylskåpets revolution underlättades många människors vardag. Tyvärr ersattes den i vissa fall med stress, snabbmat och kylda eller frysta produkter. Vi bidrar alltså själva till att fasa ut en tidigare naturlig bakterieflora som hjälpte våra magar att möta en aldrig sinande flod av bakterier. Nu var inte allt bättre förr – med modern forskning har man ju faktiskt hittat lösningar som hjälper vår älskade mage att må bra. För många har probiotika inneburit en livsförändring – till det bättre. Vi är många som vill må bra i våra magar, och insikten om att bakteriefloran i magen har en stor roll i detta har givit positiva effekter på vår hälsa.

Även om man vet detta så finns det fortfarande mycket forskning kvar för att se exakt vilken nytta de olika bakterierna kan göra för magen. Det vi vet är dock att den probiotika som finns idag har gjort tillvaron lättare för en stor del människor!

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: