Ange ditt sökord

Prioritera munhälsan och håll dig friskare

Prioritera munhälsan och håll dig friskare

Vissa studier pekar på att sämre munhälsa skulle kunna öka risken för sjukdomar som exempelvis hjärt- kärlsjukdom. Av normalt åldrande blir slemhinnorna tunnare och salivfunktionen minskar. Det innebär att man lättare får infektioner i tandköttet, slemhinnan i munnen och att risken för karies i tänderna ökar. Med åldern är det därför ännu viktigare att prioritera sin munhälsa.

Annons:

Från mitten av 1900-talet har tandhälsan blivit bättre och bättre och många ungdomar har få om ens några lagningar i sina tänder. Kunskap, regelbunden tandvård, fluor, goda kostvanor och andra förebyggande åtgärder har bidragit till denna utveckling. En riskfaktor för att inte kunna behålla den goda munhälsan har killar och tjejer som sitter mycket framför datorn och dricker läsk, säger Gunilla Nordenram tandläkare, med dr, universitetslektor, Karolinska institutet, odontologiska institutionen, Huddinge.
Kvinnor söker oftare tandvård än män, men det är också fler kvinnor än män som är tandlösa på äldre dagar, vilket är motsägelsefullt, säger Gunilla Nordenram. Det beror troligtvis på att kvinnor gör fler besök hos tandläkaren och får då sina tänder förnyade. Männens tänder är kvar, men är i dåligt skick. De som bor på äldrehem får ofta hjälp att planera in tandläkarbesöken. De som hamnar i skymundan är de som bor kvar hemma. Man har sett i en mindre studie att de sjuka hemmaboende äldre som hade fin tandhälsa hade regelbunden kontakt med tandläkare medans de som hade dålig munhälsa inte besökte tandvården annat än vid akuta besvär.

– I Sverige har vi förmånlig tandvård för alla och det finns en nationell reform som säger att äldre har rätt till uppsökande tandvård, när man är kroniskt sjuk och har kommunal äldreomsorg, säger Gunilla Nordenram. Man ska kunna bli uppsökt i sitt hem för undersökning, men det är många äldre som inte känner till det, vilket är mycket olyckligt. 2007 utnyttjade 61 procent av de som var berättigade, denna reform. Anledningen till att inte alla får den hjälp de har rätt till är troligtvis dålig kommunikation mellan kommuner och landsting.
Många äldre vaknar på natten och är torra i munnen och istället för att dricka vatten tar de saft eller någon syrlig eller söt sugtablett, vilket inte är bra för tandhälsan, säger Gunilla Nordenram.

– Friska tänder kan tyvärr ruineras på bara ett par månader om de glöms bort eller om den äldre inte orkar sköta sin munhygien och inte får hjälp, påpekar Gunilla Nordenram.

Muntorrhet

Saliven är viktig för att kunna tugga och svälja maten och för att skydda tänderna och munnens slemhinnor.
– Man får något mindre saliv med åren och om man dessutom äter läkemedel som har muntorrhet som biverkan kan det bli ökentorrt i munnen, menar Gunilla Nordenram.

Det finns en studie som visar att om man har fler än fem olika läkemedel har man med största sannolikhet muntorrhet. Upp till 75 procent av alla äldre kan ha detta problem.
Man kan få stora problem till följd av muntorrhet, exempelvis en ökad risk för tandsjukdom. Saliven innehåller viktiga enzymer och spolar rent i munnen. Har man för lågt Ph under lång tid ökar risken för karies. För äldre och de som är mer eller mindre dementa kan det vara svårt att prioritera munvården. Äldre behöver förebyggande tandvård, som att gå till tandhygienisten oftare och skölja med fluor eller ta salivstimulerande tabletter. Det är viktigt att som äldre inte tappa sin kontakt med tandläkaren.

Orsaker till muntorrhet

Den vanligaste orsaken till muntorrhet är läkemedelsbiverkan. Muntorrhet är den i Fass (bok om läkemedel) tredje vanligaste biverkan. Runt 200 läkemedel inom ett 25-tal läkemedelsgrupper kan ge muntorrhet som biverkan. Bland dessa hittar man många preparat som är vanligt bland äldre, exempelvis psykofarmaka, diuretika, L-dopapreparat och preparat vid hypertoni, hjärtsvikt och colon irritabile.

Andra orsaker är:
• Parkinsons sjukdom, Sjögrens syndrom, uremi, ätstörningar, stresstillstånd, malnutrition och vid strålbehandling mot huvud-/halsområdet.
• Att inte pratar så mycket ger torrare mun.
• Att man inte äter mat med tuggmotstånd.
• Att man dricker för lite under dagen.

Behandling

Det finns många receptfria preparat som kan lindra vid muntorrhet, sockerfria, salivstimulerande tabletter och fluortuggummi. En sugtablett med syrlig smak och som innehåller fluor, Xerodent, både stimulerar saliven och skyddar mot karies. Det kan skrivas ut på recept och ingår i högkostnadsskyddet. Saliva natura är ett långtidsverkande saliversättningspreparat i sprayform som används vid otillräcklig salivproduktion och är ytterligare ett alternativ vid muntorrhet. Den kan dessutom användas vid extrem muntorrhet, som vid Sjögrens Syndrom eller efter strålbehandling mot halsregionen.

Tandlossning

Bakterier kan få fäste i små ”fickor” som bildas mellan tandkött och tanden. Om försvaret mot bakterierna reagerar dåligt eller reagerar för starkt mot bakterierna, utvecklas en inflammation i tandköttet och om sjukdomen försämras kan man få tandlossning. Det är inte speciellt vanligt idag, men det kan till och med drabba personer redan i 20-30-årsåldern. Det kan delvis vara genetiskt, men man vet inte riktigt varför vissa har större risk att få tandlossning än andra, säger Gunilla Nordenram.
Om man har tänderna kvar som gammal, har man bra motstånd och risken är mindre för tandlossning. Vid tandlossning blir tandköttet inflammerat och det bildas en ficka runt tanden.

– Studier pekar på ett samband mellan tandlossning och hjärt- kärlsjukdom, men man vet inte riktigt vad som är orsak och vad som är verkan, säger Gunilla Nordenram. Man vet att det vid tandlossning finns en inflammation med i bilden och att det är lika vid hjärt- kärlsjukdom, men fler studier krävs.

Förebyggande

Om tandläkaren noterar att du har djupa tandköttsfickor ligger du i riskzonen. Man bör då förebygga försämring genom att oftare gå till tandhygienist som hjälper till att hålla dessa ”fickor” rena. Rökning ökar risken för tandlossning.

Karies

Karies är en infektionssjukdom orsakad av bakterier som lever på tandytan. Man får en lokal upplösning av tandvävnaden, vilket kallas ”hål i tänderna”. För att slippa karies bör man borsta tänderna med fluortandkräm (skölj ej med vatten efteråt) och tänka på att äta bra, varierad mat och undvika småätande och sötsaker. Det är gratis att gå till tandläkaren upp till 18 års ålder. Man ser att det är större problem med karies bland vissa grupper, som ensamstående och invandrare.

– Vissa behöver gå till tandläkaren en gång i halvåret, andra en gång per år och för vissa räcker det med ett besök var tredje år, påpekar Gunilla Nordenram. Det kan variera stort och man bör lyssna till sin tandläkare.

Om man har behov av att skölja med fluor kan man antingen ta en lägre koncentration och skölja varje dag eller en högre koncentration och skölja en gång i veckan. Det är lika effektivt vilket som, men det är alltid en risk att man kan glömma och skölja när man bara ska göra det en gång per vecka, menar Gunilla Nordenram.

Behandling

Det finns inga studier som entydigt visar på effekt av att borsta tungan, men å andra sidan är det inte skadligt och kan kännas fräscht, säger Gunilla Nordenram. Det finns många medel man kan skölja munnen med för att få bättre andedräkt, som Vademecum, Listerine, Dental, Flux med flera, men det är endast SB 12 som har visat effekt i studier (se faktaruta). Det kan vara värt att prova SB12, menar Gunilla Nordenram.

Missfärgade tänder

Med åldern blir tänderna något mörkare. Rökning ger missfärgade tänder, liksom av att dricka vin, kaffe och te. Man kan bleka tänderna hos tandläkare, men idag kan man även köpa hem ett ”kit” och göra det själv. Jag skulle personligen inte vilja utsätta mina tänder för det, då man inte riktigt vet effekterna på längre sikt, påpekar Gunilla Nordenram. Ofta kan man få isande tandhalsar efter behandlingen vilket för mig är ett tecken på att man eventuellt gör tänderna mer känsliga.

Ilningar

Ilningar i tänder kan man få om man dricker juice och därefter direkt borstar tänderna, säger Gunilla Nordenram. Tandens rotyta (tandhals) består av små kanaler som är fyllda med vätska. Om det blir varmt eller kallt, sött, surt eller uttorkat på rotytan forsar vätskan genom kanalerna. Då reagerar nerverna och tanden ilar. Det är ofarligt, men kan kännas väldigt irriterande och smärtsamt. Vissa tandkrämer, som Sensodyne och Zendium sensitive, kan ha effekt mot ilningar. Ilningar kan även bero på att du har ett hål eller en lagning som måste bytas. Om det ilar under lång tid bör du gå på kontroll.

Mer information om implantat och gnisslande tänder fås på www.doktorn.com eller kan du som prenumerant läsa om på de extra sidorna i mitten av tidningen.

Faktaruta

5 tips för god munhälsa

1 Bra mathållning – mat med tuggmotstånd, undvik socker.

2 Inte småäta mellan måltiderna.

3 Använda fluortandkräm.

4 Hålla rent och borsta tänderna två gånger per dag.

5 Regelbunden tandvårdskontroll.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: