Ange ditt sökord

Primärvården kan göra mycket mer i alkoholfrågan

Primärvården kan göra mycket mer i alkoholfrågan

Enligt Folkhälsoinstitutet dricker svensken allt mer. På 10 år har alkoholkonsumtionen ökat med över 20 procent och antalet med alkoholberoende motsvarar nu hela Göteborgs befolkning. Förutom att man riskerar att utveckla ett beroende, leder en hög alkoholkonsumtion i sig till ohälsa.

Annons:

Cirka 450.000 svenskar beräknas vara alkoholberoende

vilket innebär att det är en av våra största folksjukdomar. Trots att det finns vetenskapligt bevisade och effektiva metoder att både upptäcka och behandla alkoholproblem inom primärvården, visar undersökningar att dessa är långt ifrån genomförda.

Först gör man ingenting för att det är för tidigt. Sedan gör man ingenting för att det är för sent. Men med ett enkelt frågeformulär kan patienter med begynnande alkoholproblem fångas upp innan det är för sent.
– Sedan 20 år finns det effektiva samtalsbaserade metoder för att minska alkoholkonsumtion. Nu tycker jag att det är dags att man börjar använda dessa inom primärvården, säger Bengt Sternebring, överläkare vid Beroendecentrum på universitetssjukhuset MAS i Malmö

Även för patienter som har akut abstinens eller som behöver behandling med läkemedel för sitt beroende finns möjligheter för primärvården att göra mer. Läkemedelsverket rekommenderar att läkemedel mot alkoholberoende ska användas oftare. Trots det är förskrivningen mycket liten med tanke på den stora patientgruppen.

Lars-Håkan Nilsson, före detta chef för Beroendekliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och numera medicinsk rådgivare åt Kriminalvården, är kritisk till den nuvarande situationen.
– I Sverige är det ungefär lika många patienter som lider av depression/ångest och som har ett alkoholberoende. Det skrivs ut 70 gånger så mycket läkemedel mot depression/ångest som mot alkoholberoende. Man kan fundera på varför alkoholberoende patienter inte får samma uppmärksamhet inom primärvården.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: