Premiär för virtuell ungdomsmottagning

Premiär för virtuell ungdomsmottagning

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Att som ung behöva besöka ungdomsmottagningen kan kännas jobbigt. Därför gör Västra Götalandsregionen en ny satsning med en virtuell ungdomsmottagning där patienten får hjälp via videolänk.

Försöket med den virtuella ungdomsmottagningen är den första i Sverige och i helgen lanseras den i Falköping, Lidköping, Mariestad och Skövde.

Digitala möten passar ungdomar

Charlotte Lundholm, projektledare för digitala vårdmöten i Närhälsan i Västra Götalandsregionen, säger i ett pressmeddelande att den här sortens möten passar ungdomar väldigt bra eftersom det sker i en miljö som de ofta vistas i, nämligen den digitala.

Möjligheten till ett virtuellt möte hoppas kunna vara ett tryggare alternativ för den som inte kan eller känner sig bekväm med att fysiskt besöka en ungdomsmottagning.

Videomöte via gratis-app

För att kunna besöka den virtuella ungdomsmottagningen behöver patienten ladda ner en gratis-app till mobilen. Via appen loggar man sedan in och kan man möta personalen via videolänk på den berörda ungdomsmottagningen och få hjälp med bland annat preventivmedel, relationsfrågor, familj och sexualitet. Besöken är, precis som vanliga besök vid mottagningarna, gratis för alla under 25 år. 

Projektet ska fortgå till våren 2017 för att därefter utvärderas.

 

Veckans fråga

Har du någon gång gått i psykoterapi?

Nyhetsbrev

E-postadress